Vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla älylaitteisiin kohdistui 1,5 miljardia hyökkäystä. Tietoturvayhtiö Kasperskyn mukaan IoT-laitteisiin kohdistuneiden hyökkäysten määrä kasvoi yli sata prosenttia vuoden 2021 ensimmäisten kuuden kuukauden aikana.
Edeltäneen puolen vuoden aikana hyökkäyksiä havaittiin 639 miljoonaa, joten määrä on yli kaksinkertaistunut. Kasperskyn mukaan on huomattava, että ongelma ei ole vain yksityishenkilöiden. Koska miljoonat työskentelevät edelleen kotoa käsin, verkkorikolliset kohdistavat yrityksen resursseja kotiverkkojen ja kotona olevien älylaitteiden kautta.
Todellisissa hyökkäyksissä IoT-laitteisiin kohdistuvien hyökkäysten lopputulos kehittyy, Kaspersky havaitsi. Tartunnan saaneita laitteita käytetään varastamaan henkilökohtaisia tai yritystietoja, ja louhimaan kryptovaluuttoja perinteisten DDoS-hyökkäysten lisäksi, joissa laitteisiin lisätään botti.
Esimerkiksi Lemon Duck -bottiverkko kohdistaa uhrien tietokoneresurssit Monero-virtuaalivaluutan louhimiseen. Siinä on vähintään 12 erilaista alkuperäisen tartunnan vektoria. Bottiverkko on kohdistettu IoT-laitteisiin, joilla on heikko tai oletussalasana. Esimerkiksi yrityksen telnet-kirjautumistietoihin Lemon Duck yrittää murtautua brute force -menetelmällä.
Myös teollisuustietokoneet ovat kasvavassa vaarassa. Kasperskyn mukaan vuoden ensimmäisellä puoliskolla joka kolmas teollisuustietokone joutui jonkunlaisen kyberhyökkäyksen kohteeksi. Hyökkääjien menetelmäkirjon laajeneminen osoittaa, että yhä useammat ovat kiinnostuneita teollisuustietokoneiden sisältämistä tiedoista.