Mitä jos ihmisjoukkoja voisi valvoa pienillä lentävillä mikropiireillä? Hiekanjyvän kokoisilla, joita ihmissilmän on vaikea erottaa? Tämä kuulostaa scifi-dystopialta, mutta Northwestern universityn tutkijat ovat rakentaneet tällaisen lentävän mikropiirin.
Noin hiekanjyvän kokoisella lentävällä mikrosirulla ei ole moottoria. Sen sijaan pienet laitteet sieppaavat tuulen ja lentävät (tai kelluvat) samalla tavalla kuin vaahteran siemenpalot.
Rakenne tarkoittaa samalla siltä, että suoran putoamisen sijaan nämä mikrodronet (microfliers) putoavat hitaammin ja hallitusti. Tämän laskeutumisen aikana niitä voidaan käyttää ilmakehän eri olosuhteiden mittaamiseen.
Tutkijoiden mukaan laitteet ovat "kaikkien aikojen pienimpiä ihmisen tekemiä lentäviä rakenteita". Niihin voidaan pakata monenlaista sulautettua tekniikkaa: antureita, virtalähteitä ja langattoman viestinnän antenneja.
Northwesternin tutkija John A Rogersin mukaan tavoitteena oli lisätä lento-ominaisuudet pienimuotoisiin elektronisiin järjestelmiin ajatuksella, että näiden ominaisuuksien avulla voidaan jakaa erittäin toimivia, pienikokoisia laitteita saastumisen seurantaa, populaation seurantaa tai tautien seurantaa varten.
Mikroskooppiset droonit koostuvat kahdesta osasta, elektronisten komponenttien ja antureiden alustasta ja siivistä laskeutumisen hallitsemiseksi. Elektroniikkaosa sisältää virtalähteen, joka voi kerätä ympäristön energiaa, muistia tallennukseen ja antennin tietojen siirtämiseen älypuhelimeen, tablettiin tai tietokoneeseen.