Koodaripula ei ota hellittääkseen Suomessa. Tänä vuonna maamme yritykset tarvitsisivat eri arvioiden mukaan jopa 15 000 uutta koodaria. Vaje kasvaa vuosittain noin 2 000 koodarilla. Ongelma aiheuttaa yrityksille vuositasolla jopa 4,5 miljardin euron tappiot.
Samaan aikaan yritysten rekrytointitarve on kova. Ohjelmisto- ja eBusiness Ry:n Sykemittari -barometrin mukaan 73 prosenttia ohjelmistoalan yrityksistä aikoo rekrytoida lisää ihmisiä lähiaikoina.
Koodareita suomalaisyrityksille vuokraavan virolainen Allies Digital on teettänyt koodaripulaa koskevan tutkimuksen konsulttiyhtiö Lingonberry Islandilla. Tutkimuksen mukaan Alliesin tapaisten koodareita tarjoavien alustojen nopea kasvu johtuu kolmesta seikasta: oikeanlaisten senior-tasoisten koodareiden jatkuvasta pulasta, digitalisaation kiihtymisestä ja sen tuomasta teknologiavelasta sekä koodareiden halusta löytää mielenkiintoisimmat projektit.
15 000 koodarin vaje aiheuttaa alalle vuosittain laskentatavasta riippuen 2,3 - 4,5 miljardin euron taloudelliset vaikutukset menetettynä bisneksenä sekä palkka- ja verotuloina. Määrä on jopa 30 prosenttia koko nykyisen ohjelmistoalan markkinan koosta.
Koodareiden rekrytointiin ja alihankintaverkkoihin keskittyvät alustat kasvavat Suomessa tällä hetkellä huimaa vauhtia. Koodareita välittävien yritysten liikevaihto on nelinkertaistunut neljässä vuodessa. Yritysten kasvuvauhti on jopa 50 prosenttia vuodessa.
Perinteisten markkinoiden ulkopuolelle syntyneet alustat ovat tällä hetkellä tehokkain vastaus alati pahenevaan koodaripulaan, joka vie alalta miljardiluokan potentiaalin. - Osaajapula on ainoa markkinaa hidastava ongelma ja kilpailutilanne on saanut suomalaiset yritykset etsimään uusia ratkaisuja ongelman selättämiseksi, tutkimuksen tehnyt Petri Niiranen kertoo.
Suomessa on yritetty ratkaista pulaa erilaisin keinoin jo vuosien ajan. Toimet eivät kuitenkaan ole tuottaneet tulosta. Vaikka koodarien määrä kasvaa vuodessa 3000-4000 ihmisellä, se ei kata kasvavaa tarvetta.
- Alalla on panostettu alanvaihtajiin ja uudelleenkoulutukseen, freelancer-yrittäjyyttä tuetaan ja yritykset ovat kehittäneet uusia liiketoimintamalleja osaajapulan selättämiseksi. Silti Suomessa on joka vuosi 10 000 koodaria vapaana odottamassa työtarjouksia, Petri Niiranen sanoo.
Niirasen tekemään tutkimukseen voi tutustua täällä.