Digitaaliseksi kaksoseksi kutsutaan rakennuksen, tehtaan, teollisuuslaitteen tai tuotantolinjan virtuaalista esitystä, jota voidaan käyttää esimerkiksi ennakoivaan ylläpitoon tai vaikkapa laitteen parantamiseen mallintamalla. Amazonin AWS-tytär on esitellyt tekniikan, jolla digitaalinen kaksonen voidaan luoda pilvessä mistä tahansa saatavilla olevasta datasta.
AWS esitteli tekniikan tämän viikon ajan Las Vegasissa käynnissä olleessa re:Invent -teknologiatapahtumassaan. Palvelu on nimeltään IoT TwinMaker ja siinä asiakas maksaa vain niistä AWS-resursseista, joita digitaalisen kaksosen luominen pilvessä vaatii.
IoT TwinMakerin avulla kehittäjät voivat helposti integroida tietoja useista lähteistä, kuten laiteantureista, videokameroista ja yrityssovelluksista, ja yhdistää nämä tiedot tietokaavion luomiseksi, joka mallintaa todellista ympäristöä. Palvelun käyttöön ei liity ennakkositoumuksia tai maksuja, ja asiakkaat maksavat vain käytetyistä AWS-palveluista.
Teollisuusyritykset keräävät ja käsittelevät valtavia tietoja laitteistaan ja tiloistaan. Anturidatan ja esimerkiksi videokuvan lisäksi dataa tulee erilaisista liiketoimintasovelluksista, kuten toiminnanohjaus- tai projektinhallintajärjestelmistä. Monet asiakkaat haluavat yhdistää nämä tietolähteet luodakseen virtuaalisen esityksen fyysisistä järjestelmistään. Tämä digitaalinen kaksonen auttaa heitä simuloimaan ja optimoimaan toiminnan suorituskykyä.
Digitaalisten kaksosten rakentaminen ja hallinta on kuitenkin vaikeaa jopa teknisesti edistyneimmille organisaatioille. Digitaalisten kaksosten rakentamiseksi asiakkaiden on yhdistettävä manuaalisesti erityyppisiä tietoja eri lähteistä (esim. aikasarjat laitteiden anturidatasta, videosyötteet kameroista, ylläpitotiedot yrityssovelluksista jne.). Tämän jälkeen asiakkaiden on luotava kaavio, joka tarjoaa yhteisen pääsyn kaikkeen yhdistettyyn dataan ja kartoittaa tietolähteiden väliset suhteet fyysiseen ympäristöön.
Digitaalisen kaksosen toteuttamiseksi asiakkaiden on rakennettava 3D-virtuaaliesitys fyysisistä järjestelmistään (esim. rakennuksista, tehtaista, laitteista, tuotantolinjoista jne.) ja liitettävä todellisen maailman data 3D-visualisointiin. Kun heillä on virtuaalinen esitys todellisista järjestelmistään reaaliaikaisilla tiedoilla, asiakkaat voivat rakentaa laitosten käyttäjille ja kunnossapitoinsinööreille sovelluksia, jotka voivat hyödyntää koneoppimista ja analytiikkaa ja poimia liiketoimintatietoja fyysisten järjestelmiensä reaaliaikaisesta toiminnallisesta suorituskyvystä.
Työn vaatiman työn vuoksi valtaosa organisaatioista ei pysty käyttämään digitaalisia kaksosia toimintansa parantamiseen. Tätä prosessia AW haluaa nyt helpottaa uudella palvelullaan.
Lisätietoja AWS IoT TwinMakerista löytyy täältä.