Baltian alueen suurin ja energiatehokkain konesali avattiin tänään Virossa. Lähes 40 miljoonaa euroa maksanut rakennus on ensimmäinen kolmesta Tallinnaan nousevasta rakennuksesta. Niillä kaikilla on merkittävä rooli Baltian sähköisessä kaupankäynnissä ja Baltian maiden yhteiskuntien digitalisoitumisessa. Siemens on toiminut Greenergyn teknologiapartnerina palvelinkeskusprojektissa.
Tavalliselle kansalaiselle konesalin käyttöönotto merkitsee datan pienempää ekologista jalanjälkeä ja digitaalisten palvelujen yhä parempaa saatavuutta. Lisäksi rakennuskompleksin avaaminen moninkertaistaa Baltian alueen vientipotentiaalin.
- Konesalit ovat nykyisen ja tulevan digitaalisen yhteiskuntamme fyysinen perusta, jota ilman elämäntapamme ja liiketoimintamme olisivat mahdottomia. Greenergyn huippuluokan ja korkean energiatehokkuuden datakeskus lisää Viron talouden kilpailukykyä ja luo tarvittavan infrastruktuurin digitaaliseen murrokseen, sanoi Viron yrittäjyys- ja tietotekniikkaministeri Andres Sutt avajaisiin osallistumisen jälkeen.
Suttin mukaan Virossa ei toistaiseksi ollut näin korkeatasoista digitaalista infrastruktuuria, ja uusi konesali lisää merkittävästi alueen yritysten kilpailukykyä. Se luo myös suotuisat edellytykset ulkomaisille yrityksille tarjota palvelujaan Viron ja muiden Baltian maiden markkinoilla.
Greenergy Data Centersin avajaisia on edeltänyt yli viisi vuotta kestänyt taival ideasta toteutukseen, ja prosessiin on osallistunut asiantuntijoita kuudesta maasta. Yrityksen kehitysjohtaja Kert Evertin mukaan uusi laitos on teknologisesti maailman huipputasoa.
Ensimmäinen avattu rakennus on kooltaan 14 500 neliömetriä. Kompleksin suunniteltu kokonaiskapasiteetti on 31,5 MW. Se tarkoittaa, että keskuksen sähköliitännät voisivat kattaa pienen kaupungin energiatarpeen.
Siemens on toiminut hankkeen teknologiapartnerina vastaten sähkönjakeluratkaisusta keski- ja pienjännitealueilla, mikä varmistaa luotettavan ja turvallisen sähkön saannin. Lisäksi yhtiö on toimittanut palvelinkeskukseen nykyaikaisen energianhallintaratkaisun. Integroitu, laaja ja modulaarinen järjestelmäkokonaisuus optimoi energiankäyttöä tekoälyn avulla, varmistaa palvelimille oikeat olosuhteet sekä turvaa ja valvoo sähkönjakelua kuten käyttöä, laatua ja luotettavuutta. Ratkaisu lisää myös tehokkuutta koko elinkaaren ajan sekä minimoi palvelinkeskuksen ympäristövaikutuksia.