Venäjä rajoittaa Ukrainan sotaa koskevaa uutisointia erittäin voimakkaasti. Valtion virasto Roskomnadzor valvoo haukantarkasti kaikkea viestintää some-kanavia myöten. Venäläisten ainoa keino ohittaa rajoitukset on käyttää VPN-yhteyksiä. Niiden asennukset ovatkin sodan alettua lähteneet räjähdysmäiseen kasvuun.
Atlas VPN -käyttäjätietojen mukaan VPN-yhteyksien asennusten määrä kasvoi sodan alettua jopa 1900 prosentin päivävauhtia. Kiinnostus VPN-verkkoja kohtaan alkoi kasvaa jo 16.2.2022, kun Ukrainaa vastaan tapahtui ensimmäinen kyberhyökkäysaalto.
VPN (Virtual Private Network) on palvelu, joka piilottaa käyttäjän todellisen IP-osoitteen ja salaa hänen online-toimintansa. Nämä muutokset estävät kolmansia osapuolia, kuten hallitusta, Internet-palveluntarjoajaa tai hakkereita seuraamasta käyttäjän verkkoliikennettä.
Atlas VPN on jakanut ilmaisia VPN-tilauksia toimittajille. Nyt yritys on julkaissut heidän käyttäjätietonsa valaistakseen nykyistä tilannetta paremmin. Löydökset eivät vaikuta käyttäjien yksityisyyteen millään tavalla, koska tiedot ovat täysin anonymisoituja.
Venäjän sotatoimien alkaminen Ukrainassa 24. helmikuuta aiheutti ennennäkemättömän VPN-kysynnän nousun. VPN-asennukset saavuttivat uusia ennätyksiä päivä toisensa jälkeen. 25. helmikuuta VPN-asennukset nousivat 241 % keskimääräistä enemmän. Seuraavana päivänä, 26. helmikuuta, Venäjältä peräisin olevat VPN-asennukset nousivat räjähdysmäisesti 1 076 % normaaliin verrattuna. Tämä ei kuitenkaan ollut loppu, sillä seuraavana päivänä VPN-asennukset kasvu nousi 1906 prosenttiin.
VPN-käyttö Venäjällä
Internetin rajoitukset ovat Venäjällä tiukat, vaikka ne eivät ole samalla tasolla kuin Kiinassa. Venäjän joukkoviestintäsäädökset on otettu käyttöön haitallisen sisällön rajoittamiseksi, lähinnä huumeiden käyttöön ja itsemurhiin liittyen. Esimerkiksi Freedom Housen mukaan näitä säännöksiä on kuitenkin rutiininomaisesti käytetty väärin hallituksen tai paikallishallinnon kritiikin sensuroimiseksi. Lisäksi ne rajoittavat myös erilaisia sosiaalisen median ja viestintäalustoja.
Vaikka VPN-verkkojen käyttö on laillista Venäjällä, on käyttäjän erittäin vaikea löytää palveluntarjoajaa, joka tarjoaa palvelimia Venäjällä. Tilanne vaikeutui entisestään vuonna 2017, kun presidentti Putin allekirjoitti lain, joka kieltää tiettyjen VPN-verkkojen käytön.
Roskomnadzor lähetti maaliskuussa 2019 ilmoituksen joillekin suurimmista VPN-palveluntarjoajista, joissa vaadittiin niiden muodostamaan yhteys liittovaltion FSIS-tietojärjestelmään. Vain venäläinen tietoturvayritys Kaspersky suostui tarjoukseen ja piti venäläiset palvelimensa toiminnassa, kun taas muut palveluntarjoajat sulkivat palvelimensa.
Siitä lähtien Roskomandzor on kieltänyt VPN-palveluntarjoajat, jotka eivät noudata pyyntöä muodostaa yhteys FSIS:ään.
Kuva: AdobeStock