Paragraf on englantilaisyritys, joka on startattu Cambridgen yliopistossa tehdyn grafeenitutkimuksen perusteella. Nyt yhtiö on saanut kerättyä 60 miljoonan punnan B-rahoituskierroksen. Sen turvin yhtiö aikoo viedä grafeenipohjaiset komponenttinsa maailmalle.
Grafeeni on kaksiulotteinen eli kalvomateriaali, jolla on monia erinomaisia ominaisuuksia. Sen sähkönjohtavuus on erinomainen, kalvot ovat käytännössä läpinäkyviä, kemiallisesti kalvot ovat erittäin vakaita ja mekaanisesti äärimmäisen vanhoja. Grafeenin on valmistus: se vaatii kovan luokan erityisosaamista.
Valmistuksen kehittäminen kaupalliseen käyttöön sopivaksi on vienyt Paragrafiltakin vuosia. Lokakuussa se kuitenkin esitteli grafeenikalvolle toteutetut Hall-vaikutukseen perustuvat magneettianturit, jotka mittaavat tarkasti jopa 30 Teslan kenttiä ja toimivat luotettavasti myös kryogeenisissa lämpötiloissa.
GHS-C-anturi saikin heti osakseen ansaittua huomiota. Niissä olosuhteissa, joissa Paragrafin anturi toimii vielä hyvin, muiden Hall-anturien mittaustarkkuus romahtaa. On siis useita sovellusalueita fuusioreaktoreista hiukkaskiihdyttimiin ja tieteellisistä instrumenteista lääketieteellisiin, joissa grafeenianturi on täysin ylivertainen.
Toimitusjohtaja Simon Thomasin mukaan GHS-C-anturin lineaarisuus on alle Teslan kenttiä mitattaessa alle 0,5 prosenttia. Alle 9 Teslassa lineaarisuus on alle 6,2 prosenttia.
Grafeenilla on kuitenkin laajempi lupaus. Se saattaa mullistaa täysin tehoelektroniikan komponenttien valmistuksen. Paragrafilla on tähän myös vastaus: grafeenikalvon kasvattaminen suoraan GaN-kiekon päälle.
Uuden rahoituksen turvin Paragraf jatkaa asiakkaiden koulutusta grafeenin ylivertaisista ominaisuuksista. Testejä jatketaan esimerkiksi CERNin hiukkaskiihdyttimessä. Thomasin visiossa laitevalmistajat voivat käyttää Paragrafin grafeenikalvoja monissa sovelluksissa paljon paremmalla suorituskyvyllä kuin mikä on piillä edes fyysisesti mahdollista. Samalla tehonkulutus putoaa näissä kohteissa merkittävästi pienemmäksi.
Thomas hehkuttaa, että grafeeni tulee viemään mikroelektroniikan pidemmälle, mihin perinteisillä puolijohteilla olisi mahdollisuus yltää.