Ultralaajakaistainen signaali eli UWB yleistyy nyt nopeasti monissa sovelluksissa, joissa halutaan esimerkiksi siirtää nopea, murtamaton signaali kahden laitteen välillä. Belgialaisessa mikroelektroniikan tutkimuskeskus IMECissä on kehitetty seuraavan sukupolven UWB-linkki.
Tutkimuslaitos esitteli ISSCC-konferenssissa lähetinsirun, joka voi määritellä UWB-teknologian tulevaisuuden uudelleen. Piiri on valmistettu 28 nanometrin CMOS-prosessissa ja sen pinta-ala on vain 0,155 mm². Virrankulutus jää alle 10 milliwattiin.
Tästä huolimatta piirin tiedonsiirtonopeus on parhaimmillaan 1,66 gigabittiä sekunnissa. Tämä on 50 kertaa nykyisen UWB-standardin eli IEEE 802.15.4z:n tukema nopeus. Sirun suorituskyky vahvistaa tutkijoiden uskoa siihen, että UWB-tekniikkaa pystytään hyödyntämään paljon nykyistä laajemmalla sovellusalueella.
Nykyään UWB-radioita käytetään esimerkiksi suojattuun avaimettomaan kulkuun autoihin ja ravintoloihin. Lisäksi tekniikan avulla voidaan tarkasti paikantaa kohteita sisätiloissa. Nämä ominaisuudet yhdessä mahdollistavat erilaiset seurantasovellukset.
UWB:n merkittävä etu on äärimmäisen hyvä energiatehokkuus. IMECin uusi lähetin pystyy lähettämään yhden bitiin 5,8 pikojoulen energialla. Tämä on esimerkiksi wifiin verrattuna ainakin yhtä kertaluokkaa parempi.
Näiden korkeampien tiedonsiirtonopeuksien saavuttamiseksi IMECin siru hyödyntää monimutkaisempia (ja jopa yhdistettyjä) modulaatiojärjestelmiä, jotka perustuvat tutkimuslaitoksessa kehitettyihin täysin digitaalisiin vaihelukittuihin silmukoihin (ADPLL) ja digitaalisesti ohjattuihin tehovahvistimiin.