Siemens järjesti eilen EDA Nordic Forum -tapahtuman, jossa yhtiön EDA-ryhmän johtaja Joe Sawicki esitteli omia näkemyksiään elektroniikan suunnittelun kehityksestä. Yhtenä isona trendinä Sawicki näki puolijohteiden osuuden elektroniikan järjestelmissä kasvavan nyt tasaisesti. Tulevaisuudessa kaikki on digitalisoitu. Ihmisestä tulee datan tuottaja ja kuluttaja.
Pitkään, 1990-luvulta lähtien puolijohteiden eli mikropiirien osuus elektroniikkajärjestelmistä oli noin 15 prosentin luokkaa. Vuonna 2020 osuus oli jo kääntynyt kasvuun. Nyt ollaan parinkymmenen prosentin paikkeilla ja vuonna 2026 puolijohteiden osuus elektroniikkalaitteissa on jo 25 prosenttia, Sawicki ennusti.
Osin kehitys näkyy siinä, että järjestelmäyrityksistä on tulossa johtavia järjestelmäpiirien suunnittelijoita ja valmistajia. Google, Amazon ja Tesla ovat esimerkkejä yrityksistä, jotka ovat panostaneet omien piirien kehitykseen. Kehityksen oikeastaan käynnisti Apple älypuhelimien prosessoreillaan, Sawicki muistutti.
Myös taloudelliset luvut tukevat arviota. Mikropiirien sopimusvalmistajien tuloista jo 21,3 prosenttia tulee tänä vuonna järjestelmäyrityksiltä. Tehtaattomien eli piirejä suunnittelevien yritysten osuus on edelleen suurin (64,2 prosenttia), mutta selvästi laskussa.
Sawickin mukaan kyse on digitalisaation kasvusta. Esimerkiksi nettiin kytkettyjä antureita myytiin vuonna 2015 1,6 miljardia kappaletta. Vuonna 2025 eli kymmenen vuotta myöhemmin määrän ennustetaan kasvavan 29,6 miljardiin. Vuositasolla tämä tarkoittaa 34 prosentin kasvua.
Isoa kasvua on luvassa myös 5G-laitteiden puolijohteissa. 5G kasvaa mobiiliverkoissa 18 prosentin vauhtia, mutta kuluttajaelektroniikassa 72 prosentin vauhtia, autoissa 285 prosentin vuosivauhtia ja teollisuudessa 221 prosentin vauhtia. 5G on se tekniikka, jolla anturit ja verkon reunalla toimivat laitteet liitetään toisiinsa. Niiden tuottama data prosessoidaan ja analysoidaan datakeskuksissa, joihin myös tarvitaan kiihtyvällä vauhdilla uusia mikropiirejä.
Tänä vuonna puolijohteita myydään ennusteen mukaan noin 560 miljardilla dollarilla. Vuonna 2029 menee yli biljoonan dollarin raja ja vuonna 2030 markkinoiden koko lähestyy jo 1,2 biljoonaa eli tuhatta miljardia dollaria. Merkittävää on se, että tekoälyn prosessointiin liittyvien puolijohteiden osuus kasvaa vuonna 2030 jo yi 600 miljardiin dollariin.