OnePlus julkisti tänään globaalisti uuden 10 Pro -lippulaivansa, joka julkistettiin Kiinan markkinoille jo aiemmin. Laite maksaa täsmälleen saman verran kuin edeltäjänsä eli 9 Pro -malli sen tullessa markkinoille. Vuodessa kehitys ei puhelimissa ota valtavia hyppäyksiä eteenpäin, mutta enemmän nyt saa samalla rahalla.
Mutta mitä pitäisi kirjoittaa laitteesta, josta OnePlus on tuttuun tapaan vuotanut etukäteen julki käytännössä kaikki tärkeimmät ominaisuudet. Siksi tiesimme jo etukäteen, että kaikki kolme takakameraa tukevat 10-bittistä väriavaruutta. Prosessori on päivitetty Qualcommin uusimpaan eli Snapdragon 8 Gen 1 -suorittimeen. Se on käytännössä parasta, mitä Android-puhelimiin saa, mutta tämäkin on tuttua OnePlussan lippulaivoille.
Edeltäjänsä tapaan OP 10 Prossa on 6,7-tuumainen AMOLED-ruutu, joka päivittyy nopeimmillaan 120 kertaa sekunnissa. Virkistystaajuus tosin vaihtelee nyt entistä dynaamisemmin ja älykkäämmin, millä saadaan säästettyä virtaa. OnePlussan mukaan virtaa säästyy tämän ansiosta jopa puolitoista tuntia jokaista latauskertaa kohti. 3216 x 1440 pikseliä erotteleva paneeli on aavistuksen korkeampi kuin edeltäjässä, ja perustuu toisen polven LTPO-tekniikkaan (alhaisen lämpötilan polypii-oksidi).
Uutta on sekin, että näyttä on kalibroitu tuottamaan luonnolliset värit sekä 100 että 500 nitin kirkkauksilla. Tiettävästi tällaista dual mode -kalibrointia ei aiemmin ole ollut missään laitteessa. Tämä tarkoittaa, että myös hämärässä näyttö toistaa värit tarkemmin.
Nopea lataus on yksi niistä ominaisuuksista, joista OnePlus on tullut tunnetuksi viime vuosina. Nyt tarjolla on 80 watin SuperVOOC-pikalataus, joka on emoyhtiö OPPOn tehoarkkitehtuuriin perustuva. Vanha WARP-lataus on jäänyt historiaan. Langallinen ja langaton 50 watin lataus ovat lyhyesti sanottuna erittäin nopeita. Laite ei myöskään lämpene kohtuuttomasti latauksen aikana, joten tehonsyötön suojaukset ja raja-arvot näyttävät olevan kohdallaan. Akun koon kasvattaminen 5000 milliampeerituntiin
OnePlussalle itselleen uuden huippumallin tärkein ominaisuus on kuitenkin kamerajärjestelmä. Kennojen määrä on pudonnut neljästä kolmeen, mutta nykykennot ovat niin laadukkaita, että iso osa kuvien laadusta tehdään algoritmeilla. Joissakin arvioissa OnePlussan kameroiden tuottamia värejä on haukuttu vaisuiksi, mutta nämä ovat pitkälti makuasioita. Aasiassa pidetään erittäin värikylläisistä kuvista ja Applen iPhonellakin on taipumus tehdä väreistä ylikylläisiä. Jos haluaa luonnollisia kuvia, Hasselbladin algoritmit miellyttävät ainakin omaa silmää kovasti.
Saa kuviin toki paljon erilaisia sävyjäkin. Kamerasta löytyy kolme uutta Master Style -suodinta, jotka on kalibroitu kuuluisien valokuvaajien kanssa. Alla olevassa kollaasissa ylin otos on otettu Radiance- eli Säteily-suotimella, keskimmäinen Serenity- eli Tyyneys-suotimella ja alin Emerald- eli Smaragdi-suotimella.
Valmiiden suotimien etu on kiistaton. Kuka tahansa saa otettua otoksia, joissa valotukset ja muut Pro-tilassa muuten paljon kokemusta vaativat asetukset ovat valmiina. Tarvitsee vain löytää itselle mieluisa tyyli. On odotettavissa, että tällaisia valmiita suotimia tulee jatkossa tarjolle enemmänkin.
Pääkamera on entiseen tapaa 48 megapikselinen, ultralaajakennossa on 50 megapikseliä ja telelinssissä 8 megapikseliä. Ultralaajakenno pystyy nyt ottamaan 150-asteisia laajakuvaotoksia. Ominaisuuden saa käyttöön Pro-valikon kautta ja sillä näkymä kasvaa selvästi oletuksena olevaan 110 asteen laajakulmakuviin verrattuna. Kennolla voidaan ottaa myös kalansilmäotoksia, mutta tämä on enemmän hauska kuriositeetti. 150 asteen laajakulmalle tulee enemmän käyttöä.
Telekameran 3,3-kertainen zoom ottaa sekin kuvia 10-bittisinä eli miljardilla värillä. Se on saanut rakenteeseen optisen vakautuksen, mikä helpottaa tarkkojen kuvien ottamista. Myös digitaalisella zoomilla, jos joku nyt sellaista harrastaa. Pro-kuvaustilassa kameralla voi ottaa 12-bittistä RAW-kuvaa, mikä antaa huippukuvaajallekin enemmän pelivaraa käsittelyssä. Normaalikuvaajalle RAW-tuki ei välttämättä anna kovin paljon lisäarvoa.
Uutta on se, että kamera pystyy vangitsemaan 4K-videota 120 hertsin nopeudella. Tällä saa tuotettua erinomaisia hidastusvideoita. Video-ominaisuuksien arviointi on kuitenkin vielä kesken.
Paljon uutta siis, erityisesti kamerapuolelle. Joskus uusissa laitteissa on tärkeää sekin, mitä ei ole muutettu. Kun OnePlus on fuusioitunut emoyhtiö OPPOon, moni pelkäsi, mitä sen fanien pitämälle OxygenOS:lle tapahtuu. Onneksi yritys kuunteli fanejaan ja OxygenOS on tutunoloinen. Tiettävästi koodikanta perustuu nyt OPPOn ColorOS-käyttöliittymään, mutta pinnalta kaikki näyttää hyvältä. Toki Android 12 -kantaan päivitettynä.
Käyttöliittymä on todennäköisesti muuttumassa jatkossa, eikä Android 12 -alustan haastavuus tee tätä muutosta yhtään helpommaksi. Toivottavasti OnePlus jatkaa käyttäjiensä kuuntelemista. Ei kannata korjata sellaista, mikä ei ole rikki.
OnePlus 10 Pron ennakkomyynti alkaa välittömästi. Hinta on 8+128 gigatavun muistilla 899 euroa ja 12+256 gigatavun muistilla 999 euroa. Varsinainen myynti alkaa ensi tiistaina OnePlussan virallisissa jälleenmyyntikanavissa (DNA, Elisa, Telia, Gigantti, Power, Verkkokauppa.com, VeikonKone ja Euronics) sekä oneplus.fi-nettikaupassa.