Erityisesti millimetrialueen radiolinkeissä ongelmana on, että säteet eivät läpäise esimerkiksi rakennuksia. Japanilainen Kyocera on kehittänyt ongelmaan ratkaisu. Yrityksen mukaan metapinnaksi (metasurface) kutsuttu rakenne voi ohjata 5G-signaalit eteenpäin esimerkiksi rakennuksen katolta sen toiselle puolelle.
5G-verkoissa käytetyllä 28 GHz:n kaistalla ja 6G:lle tutkittavalla korkeammalla taajuuskaistalla signaalit eivät useinkaan pääse kohteisiin, joissa suora näköyhteys tukiasemaan on estetty. Heijastavilla pinnoilla on hyvin vaikea saada signaali yltämään näille alueille. Tämän ongelman ratkaisemiseksi ja suorituskyvyn laajentamiseksi Kyocera kehitti uuden johtavan (transmissive) metapinnan, joka voi ohjata radioaallot uudelleen verkon peittoalueen laajentamiseksi.
Perinteiseen heijastavaan pintaan osuvat radioaallot voidaan suunnata laajassa kulmassa eteenpäin, mutta ei kapeisiin kulmiin metapinnan ulkopuolelle. Kyoceran uusi metapinta pystyy taipumaan kapeisiin kulmiin. Näin signaalit voiva välttää tiellään olevia esteitä, ja laajentaa 5G- ja myöhemmin myös 6G-verkon peittoaluetta entisestään.
Alue, jolle ohjaava metapinta voi lähettää signaaleja, on verrannollinen itse metapinnan kokoon. Perinteiset tekniikat eivät ole kyenneet kehittämään riittävän kokoista pintaa käytännön käyttöä varten, mutta Kyocera voi omalla tekniikallaan toteuttaa minkä tahansa kokoisen ohjaavan pinnan. Tämä mahdollistaa metapintojen asentamisen useampaan paikkaan, kuten kotipihalle tai asunnon parvekkeelle.
Kyocera testasi tekniikkaa 28 GHz:n paikallisessa 5G-ympäristössä Kagoshima Kokubu -tehtaalla. Testin perusteella metapinnan avulla voitiin parantaa katveessa olevan vastaanottimen signaalivahvuutta 30 desibeliä. Tämä on merkittävä parannus signaalinvoimakkuuteen ja siitä suoraan seuraavan datanopeuteen.