Android on selvästi suosituin mobiilikäyttöjärjestelmä. Sen osuus markkinoilla on kuitenkin kutistunut tasaisesti jo viiden vuoden ajan, kertoo StockAppsin tuore raportti. Markkinaosuudesta on sulanut 8 prosenttia.
Tammikuussa Androidin osuus älypuhelimissa oli 69,74 prosenttia. Heinäkuussa 2018 lukema oli korkeimmillaan 77,32 prosenttia. Samaan aikaan Applen iOS:n markkinaosuus on kasvanut 19,4 prosentista 25,49 prosenttiin.
Mikä sitten on tämän Androidin käyttöjärjestelmän hallinnan jopa heikkenemisen takana? StockApps.comin asiantuntija Edith Reads on seurannut alan trendejä. Hän selittää, että Android on menettänyt asemiaan lisääntyneen kilpailun vuoksi.
Markkinadatan perusteella iOS kasvoi 6 prosenttia heinäkuun 2018 ja tammikuun 2022 välisenä aikana. Apple on kasvattanut käyttöjärjestelmien markkinaosuuttaan 25,49 prosenttiin tuolloisesta 19,4 prosentista. Loput reilut puolitoista Googlen menettäneestä markkinaosuudesta on mennyt pienille käyttöjärjestelmäkehittäjille.
Edith Reads ei kuitenkaan usko, että Androidin asema on suuremmin uhattuna. Androidin avoimen lähdekoodin luonne ja kohtuuhintaisuus ovat nostaneet sen dominoivaan asemaan. Markkinoilla pitäisi tapahtua jotain poikkeuksellista, jotta Apple tai joku muu voisi uhata sen asemaa.
Yksi Androidin ongelmista on alustan fragmentoituminen. Esimerkiksi maaliskuussa vain 9,5 prosenttia Android-laitteista oli päivitetty uusimpaan 12-versioon. Suosituin Android-versio on 11, joka löytyy noin 35 prosentista laitteita.
Kuva: AdobeStock