5G-verkkoja on tällä hetkellä 1947 kaupungissa eri puolilla maailmaa. Suurin osa niistä on ensimmäisen sukupolven NSA- eli non-standalone-verkkoja, joissa verkon signalointi ja ohjausdata kulkee vielä LTE-yhteyden yli. Toisen polven SA-verkkoja on 24 kaupungissa.
Viavi Solutionsin keräämän datan perusteella viime vuonna 5G eteni 635 uuteen kaupunkiin gobaalisti. Pandemiasta huolimatta 5G otettiin käyttöön siis kahdessa uudessa kaupungissa joka päivä. Tilastot Viavi esittelee tuoreessa "The State of 5G" -raportissa.
Tammikuun 2022 loppuun mennessä 5G-verkot olivat käytössä 72 maassa. Uusin 5G-maita olivat Argentiina, Bhutan, Kenia, Kazakstan, Malesia, Malta ja Mauritius, jotka kaikki tulivat verkkoon vuoden 2021 toisella puoliskolla. Euroopan alue on ohittanut Aasian ja Tyynenmeren alueen, johon sisältuu myös manner-Kiina. Euroopassa 5G-kaupunkeja on nyt eniten, kaikkiaan 839.
Ei ole yllättävää, että maailman kaksi suurinta taloutta, Yhdysvallat ja Kiina, ovat maat, joissa on eniten 5G-kaupunkeja. Kiinassa on nyt 356 5G-kaupunkia ja Yhdysvalloissa 296. Filippiineillä on kolmanneksi eniten 5G-kaupunkeja (98).
Entäpä sitten avoimet Open RAN -verkot? Viavin raportin mukaan maaliskuuhun 2022 mennessä 64 operaattoria on julkisesti ilmoittanut osallistuvansa Open RAN -verkkojen kehittämiseen. Live-verkkoja on 23, jonka lisäksi 34 ORAN-verkkoa on edennyt kokeiluvaiheeseen.
Viavi odottaa, että kasvava määrä operaattoreita päivittää verkkonsa toisen polven SA-tekniikkaan tänä vuonna. Open RANin osalta yritys odottaa kasvua ja tekniikasta on tulossa yksi verkkojen toteutuksen standardeista.