Tänään vietetään Maailman salasanapäivää. Joka vuosi ihmisiä muistutetaan tärkeiden tilien suojaamisesta vahvoilla salasanoilla ja silti esimerkiksi Ison-Britannian kansallinen kyberturvallisuuskeskus NCSC paljasti, että 23 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa käytti salasanaa "123456".
Tietoturvayhtiö Check Point Software jatkaa käyttäjien kouluttamista. Suojellaksemme itseämme verkkorikollisilta on tärkeää, että salasanaa luotaessa käytetään eri merkkiyhdistelmiä, jokaiselle tilille eri merkkiä, käytetään pitkää salasanaa, vaihdetaan se säännöllisesti ja käytetään kaksivaiheista todennusta.
Vuonna 2022 vahvan salasanan merkitystä ei voi liioitella, sillä yksittäisten sovellusten ja palveluiden määrä kasvaa päivä päivältä. Puhumattakaan siitä tosiasiasta, että monet yritykset antavat nyt työntekijöilleen mahdollisuuden muodostaa yhteys yrityksen verkkoon henkilökohtaisilla laitteilla tarjotakseen suurempaa joustavuutta. Tämän seurauksena nämä laitteet toimivat yhdyskäytävänä, mikä tarkoittaa, että opportunistiset hakkerit voivat hyödyntää haavoittuvaa päätelaitetta murtautuakseen sekä itse laitteelle, että sen kautta yrityksen verkkoon.
Check Point Softwaren Suomen ja Baltian maajohtaja Sampo Vehkaoja muistuttaa, että kyberrikolliset yrittävät varastaa satojen käyttäjien salasanoja joka päivä käyttämällä tekniikoita, kuten phishing-sähköpostia, jotta he voivat murtautua tuhansiin palveluihin ja varastaa tunnistetietoja. - Samalla kun menetelmät muuttuvat ja uhat jatkuvat, on olemassa edelleen keinoja, joilla voimme pitää tietomme suojattuna. Tänään Maailman salasanapäivänä voimme arvioida uudelleen salasanojemme vahvuutta ja tehostaa kyberturvallisuuttamme, Vehkaoja toivoo.
Check Point Software tarjoaa viisi suosituinta käytäntöä, joita tulee soveltaa luotaessa turvallisia ja kestäviä salasanoja:
- Käytä merkkiyhdistelmää: yksinkertaisista lauseista tai käyttäjän henkilökohtaisen elämän kannalta merkittävistä päivämääristä koostuva salasana on hyvin yleinen käytäntö. Tämä tapa heikentää salasanaa kuitenkin vakavasti, koska tietoverkkorikolliset voivat helposti saada selville esimerkiksi syntymäpäivät. Tämän välttämiseksi käytä aina satunnaista sarjaa, joka koostuu eri numeroiden, kirjainten ja symbolien yhdistelmästä kullekin alustalle.
- Eri salasana kaikkeen: Koska niin monet sovellukset ja palvelut vaativat nyt kirjautumistietoja, on houkuttelevaa toistaa sama salasana kaikille, mutta tämä on huono idea. Aivan kuten meillä ei ole samaa avainta kotimme, toimistomme tai automme avaamiseen, meidän ei pitäisi käyttää samaa salasanaa, koska tämä vain helpottaa hakkereiden "avaa" koko digitaalista elämäämme. Jos huomaat, että on vaikea muistaa niitä kaikkia, voit aina käyttää salasanojen hallintaa, joka auttaa hallitsemaan ja luomaan erilaisia vahvoja pääsykoodeja.
- Mitä pidempi, sitä vahvempi: On totta, että mitä pidempi yhdistelmä on, sitä vaikeampi se on muistaa. Mutta se on yksi parhaista tavoista pitää tiedot turvassa, joten varmista, että käytät vähintään 8 numeroa turvatason tiukentamiseksi.
- Tee säännöllisiä muutoksia: Salasanan säännöllinen vaihtaminen voi tuntua lähes mahdottomalta haasteelta. Tätä voidaan kuitenkin helpottaa käyttämällä samaa peruskuviota ja lisäämällä sieltä erilaisia yhdistelmiä. Näin se on helpompi muistaa ja vaihtaa säännöllisesti.
- Kaksivaiheinen todennus on paras ystäväsi: Vaikka kaikki yllä olevat toimenpiteet parantavat varmasti salasanan tehokkuutta, on myös välttämätöntä ottaa käyttöön kaksivaiheinen todennus. Tämä johtuu siitä, että uusia uhkia ilmaantuu jatkuvasti, joten turvallisuutesi parantaminen vain parantaa tietoturvaasi aina, kun hyökkääjä tai luvaton henkilö haluaa käyttää tiliäsi.