Datakeskusten palomuureista on tulossa älykkäitä. Pian ne tunnistavat hakkerin koneen sormenjäljen perusteella. IP-osoitteiden blokkaamisesta on tultu jo aika pitkälle. Juniper Networksilla järjestelmäsuunnittelusta vastaava Niklas Henriksson kertoi eilen Arrow Electronicsin Global Village -tapahtumassa, että Junos web app secure -tuote tunnistaa uuden käyttäjän ja laatii hänestä selaimen perusteella hyvin tarkan digitaalisen "sormenjäljen", joka tallennetaan Juniperin tietokantaan.
Tämä tallennus on tietenkin yksityisyyden kannalta ongelma ja Juniperilla onkin EUn lupa tietokannan rakentamiseen. Niklas Henriksson mukaan sormenjälki tunnistaa käyttäjän - siis mahdollisen hakkerin - erittäin hyvin. - Täysin aukoton järjestelmä ei tietenkään ole.
Kun webbipalveluun tulee käyttäjä, tämän sormenjälkeä verrataan tietokannasta löytyviin. Mikäli käyttäjä tunnistetaan hakkeriksi, osaa palomuuri ottaa käyttöön erilaisia keinoja sekä estääkseen haitalliset toimet että virittääkseen ansoja hakkerin töitä vaikeuttaakseen.
Uudet palomuuriratkaisut ovat muutenkin aiempaa älykkäämpiä. Ne esimerkiksi tunnistavat mekaaniset, skripteihin perustuvat koneelliset hyökkäykset. Tästä on etua esimerkiksi suosittujen palvelujen toiminnan kannalta.
Henrikssonin kuvaava esimerkki oli Lippupalvelu, joka ruuhkautuu valtavasti suosittujen konserttilippujen tullessa myyntiin. Älykäs palomuuri ymmärtää, että kyse on hetkellisesti kasvaneesta normaalista liikenteestä, eikä blokkaa liikennettä kokonaan. Sehän johtaisi käytännössä Lippupalvelun verkkokaupan kaatumiseen.