Telia on tuonut tänään yhdessä Nokian kanssa ensimmäisenä operaattorina maailmassa viipalointiominaisuuden itsenäiseen eli ns. standalone-5G-verkkoonsa. Samalla operaattori kertoo ottaneensa tämän ”todellisen 5G:n” käyttöön kaupallisissa kodin kiinteissä 5G-liittymissä.
Itsenäisen 5G-verkon kaupallinen käyttö on merkittävä askel kohti 5G:n tulevaisuuden lupausten lunastamista. Itsenäisen 5G-verkon etuna on parempi energiatehokkuus, entistä alhaisempi viive ja vakaampi yhteys esimerkiksi sisätiloissa. Nokian ohjelmistopäivityksen ansiosta verkkoa voidaan nyt viipaloida eri asiakasryhmien tarpeisiin, eli verkossa voidaan jatkossa huomioida asiakkaiden yksilöllisiä nopeuden, viiveen tai tiedonsiirron laadun tarpeita.
Itsenäinen 5G-verkko tuodaan ensimmäisenä Telian 100 megabitin kiinteisiin 5G-liittymiin. Teknologia tuodaan ensimmäisessä vaiheessa asiakkaille, jotka ovat hyvän 5G-yhteyden piirissä. Seuraavaksi viipalointiominaisuus tuotteistetaan kodin 5G-liittymiin.
Samalla Telia on ottanut käyttöön taajuuksien yhdistelyn itsenäisessä 5G-verkossa. 5G-taajuuksien yhdistely parantaa kuuluvuutta erityisesti sisätiloissa ja kuuluvuuden reuna-alueilla, ja sitä laajennetaan, kun nyt 3G-verkon käytössä olevat taajuudet vapautuvat käyttöön.
Uusimmat laajakaistalaitteet pystyvät yhdistämään 5G-taajuuksia, mikä laajentaa kodin 5G-liittymen saatavuusaluetta. Kodin kiinteään 5G-liittymään tuodaan päätelaitteeksi Nokian Fastmile 5G Gateway, jonka käyttöönottoon voi tarvittaessa tilata asennuspalvelun.
Telia otti itsenäisen 5G-ydinverkon tuotantokäyttöön marraskuussa 2021 yhtenä ensimmäisistä operaattoreista Euroopassa. Alkuvuodesta standalone-teknologia oli käytössä kymmenissä paikoissa ympäri Suomen, ja kesäkuun alussa Telia otti itsenäisen 5G-verkon käyttöön Telian koko 5G-verkossa 3,5 gigahertsin taajuusalueella.