EDA-talo Cadence Design Systems on esitellyt uuden suunnittelualustan, jota yhtiö kutsuu rohkeasti nimellä EDA 2.0. Kyse on Verisium-alustasta, joka tuo koneoppimismallit ja tekoälyn suunnittelujen verifiointiin. Verisiumin avulla bugit löytyvät 10 kertaa aiempaa nopeammin.
EDA 1.0 tarkoitti käytännössä, että eri työkaluista pyrittiin tekemään mahdollisimman nopeita. Työkaluista tuli säännöllisesti uusia, entistä parempia versioita. Iso puute suunnittelussa on ollut se, ettei työkaluille tulevaa ja niistä lähtevää dataa analysoida mitenkään laaja-alaisesti.
Tämän puutteen EDA 2.0 korjaa. Se tarkoittaa tekoälypohjaista suunnittelua ja verifiointia. Tämä edellyttää, että data on kaikkien työkalujen ja koko alusta käytössä. Cadencella datamalli on nimeltään JetAI. JedAI ei ole avoin standardi, mutta siihen ollaan tuomassa avointa rajapintaa, joten tulevaisuudessa ei ole pakko käyttää Cadencen työkaluja
Motiivi tekoälyn hyödyntämiselle on helppo ymmärtää. Suunnittelujen erifioinnista ja ohjelmiston kehittämisestä tulee jatkuvasti isompi ja kalliimpi ongelma. 7 ja 5 nanometrin isoissa piireissä verifointi haukkaa jo yli puolet kustannuksista.
Nykyaikainen SoC eli järjestelmäpiiri sisältää satoja IP-lohkoja, joista jokainen muuttuu, kehittyy ja edistyy koko ajan. SoC-tason testaus tuottaa jatkuvasti virheitä, joiden alkusyyn löytäminen vaatii kymmenien suunnittelijoiden työpanosta ja vie useita viikkoja. Silti tavoitteena on löytää vain se koodirivi, joka ongelman tuottaa.
Verisium-alustalla Cadence tuo suunnittelijoiden käyttöön uusia sovelluksia. AutoTriage jaottelee testivirheet bugien perusteella, SemanticDiff vertaa toiminnallisia eroja eri RTL-versioiden välillä löytääkseen koodivirheet), WaveMiner etsii bugeja aaltomuotojen perusteella ja PinDown analysoi bugeja lokitiedostojen ja versionhallinnan avulla. Sen avulla voidaan löytää, kuka suunnittelija on lisännyt bugin generoineen koodin.
Cadencen mukaan Verisium nopeuttaa debuggausta ja siis suunnittelujen verifiointia jopa 10-kertaisesti. Bugeja ja niiden tyyppejä tunnistavat koneoppimismallit Cadence kehittää itse asiakkaiden suunnitteludatasta.
Lisätietoja Verisium-alustasta löytyy täällä.