Avaruustutkimus edellyttää laajamittaista datansiirtoa alusten ja maan välillä. NASA on yhdessä MIT:n (Massachusetts Institute of Technology) Lincoln-laboratorion kanssa kehittänyt tekniikkaa, joka luo laajakaistaisen linkin maan ja kuun välille. Datanopeus laserlinkissä saatiin peräti 622 megabittiin sekunnissa.
Tekniikkaa testattiin viime lokakuussa NASA:n LLCD-demossa (Lunar Laser Communication Demonstration). Kuun olosuhteita tutkivasta LADEE-aluksesta (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) lähetettiin dataa laserpulssin avulla 385 tuhannen kilometrin päähän. Nopeus oli yli kuusi kertaa parempi kuin yhdessäkään kuuhun koskaan matkanneessa radiojärjestelmässä.
Laserlähettimessä on avaruuskäytön kannalta monia etuja. Se painaa pulet vähemmän kuin radiojärjestelmä ja kuluttaa 25 prosenttia vähemmän tehoa. Painon kutistaminen on aina hyväksi ja tehonsäästö on avaruudessa myös aina välttämätöntä.
LLCD-testissä lähetettiin myös dataa kuuhun päin LADEE-alukselle. Tähän suuntaan data kulki 20 megabittiä sekunnissa, mikä on peräti 5000 kertaa nykyisiä radiojärjestelmiä nopeammin.
Kuulinkissä on kyse on oikeasta laajakaistayhteydestä. Kahdella rinnakkaisella kanavalla voitiin siirtää maa-asemasta kuuhun teräväpiirtoisia videosigneeleja. Testissä lähetettiin optisesti myös uusia komentoja LADEE-aluksen tietokoneeseen.