Suurten kaupunkien ilmanlaatu mietityttää monia. Saksalaistutkijat ovat työstämässä menetelmää, jonka avulla älypuhelimella voitaisiin mitata ilmanlaatua. Tuhansien käyttäjien avulla voitaisiin luoda hyvin tarkkoja ilmansaastekarttoja kaupungeista.
Karlsruhen teknologiainstituutin (KIT, Karlsruhe Institute of Technology) tutkijat hyödyntävät ratkaisussaan anturia, joka voidaan helposti liittää älypuhelimeen. Periaate on yksinkertainen: kännykän salamalla valaistaan ilmaa ja kuvapiirille tallentuva kuva on mittaustulos.
Otetun kuvan pikselien kirkkaus voidaan muuntaan pölyn keskittymisen asteeksi. Älypuhelinanturin mittaustulos ei ole vielä yhtä tarkka kuin erikoislaitteiden tulokset, mutta toisaalta ratkaisu on erittäin edullinen kalliisiin erikoislaitteisiin verrattuna.
KIT:n tutkijoiden mukaan esimerkiksi Baden-Württembergin ympäristövirasto on voinut asentaa Karlsruhen alueelle kaksi ilmanlaadun mittausasemaa. Vaikka kännykkämittaus on vielä epätarkempaa, sadoista tai tuhansista käyttäjistä saataisiin paljon kattavampi kokonaiskuva ilmanlaadusta.
Lisäksi KIT:n anturin tarkkuutta voidaan parantaa. Useiden vierekkäisten anturien eli kännyköiden mittausdatan yhdistäminen tuottaa selvästi tarkempia tuloksia, tutkijat kehuvat.
Suunnitelmissa on kehittää ratkaisu, jossa KIT:n anturi kiinnitetään älypuhelimeen esimerkiksi magneetilla. Älypuhelimen elektroniikkaan ei tarvitse koskea. Ilmanlaadun mittaukseen osallistuvien pitäisi ainoastaan ladata ilmainen sovellus päästäkseen mukaan.
Tällä hetkellä anturi voi mitata pitoisuuksia, jotka ovat luokkaa yksi mikrogrammassa kuutiometriä kohti. Tämä riittää havaitsemaan pölyä, mutta mikrogrammatason dataa siitä ei vielä saa.