Suomalainen Cactos on kerännyt 2,5 miljoonan euron rahoituksen vastatakseen energiamurrokseen kierrätetyillä Teslan akuilla. Cactoksen sähköautojen akuista rakennetut energiavarastojärjestelmät ovat yhteydessä toisiinsa pilvipalvelun kautta, jonka ansiosta energiaa voidaan varastoida tai vapauttaa kulutuksen ja hintojen mukaan.
Uudelle rahoituskierrokselle osallistuivat suomalainen sijoitusyhtiö Superhero Capital sekä yhtiön perustajat. Cactoksen älykäs energiavarastojärjestelmä turvaa kriittisen sähkönsaannin paikallisesti sekä mahdollistaa tehokkaan uusiutuvan energian käytön globaalisti.
Rahoitus tullaan käyttämään uusien energiavarastojen tuotantoon sekä nykyisen Muhoksen tehtaan laajennukseen, sillä Cactos on saavuttanut suuren kysynnän takia jo muutamassa kuukaudessa tämänhetkisen tuotantokapasiteettinsa rajat. Meneillään olevan energiamurroksen lisäksi akuutti energiakriisi on vauhdittanut Cactoksen tuotteiden menekkiä. Energiavarastojärjestelmä tarjoaa yrityksille ratkaisun sähkömarkkinan suurien hinnanvaihtelujen tuomien riskien hallintaan.
Cactos on toiminut vasta vuode ajan. - Vuoden ensimmäisellä puoliskolla toimme omarahoitteisesti markkinoille yhden maailman kehittyneimmistä sähkövarastojärjestelmistä. Julkistuksen jälkeen kysyntä tuotteellemme on ollut poikkeuksellisen vahvaa ja nyt hankkimamme lisärahoitus antaa meille hyvät edellytykset vastata tähän kysyntään, kertoo yhtiöntoimitusjohtaja ja perustaja Oskari Jaakkola.
100kWh:n kapasiteetilla varustetut energiavarastot rakennetaan kierrätetyistä Tesla-sähköautojen akuista, joita Cactos hankkii esimerkiksi Norjasta ja Ruotsista. Cactoksen kehittämän teknologian avulla kierrätettyjä akkuja voidaan käyttää tehokkaasti ja turvallisesti energian varastoinnissa.
Yksittäisiä energiavarastoja ohjaa Cactoksen pilvipalvelu, joka algoritmien avulla optimoi jokaisen sähkövaraston toimintaa ympäri vuorokauden. Järjestelmä tuottaa säästöjä muun muassa hyödyntämällä päivässä tapahtuvia sähkön hintavaihteluita ja vapauttamalla varastoitua sähköä kiinteistön omaan käyttöön, kun kulutus on korkeimmillaan.
Cactoksen sähkövarastot myös tukevat Suomen kantaverkkoa tasaamalla kysynnän ja tarjonnan eroja. Tasaaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että kun sähköä tuotetaan enemmän kuin sitä käytetään, järjestelmä lataa energiaa ja kun sähköstä on pulaa, järjestelmä purkaa energiaa.
Kevään 2023 aikana yhtiö aikoo kasvattaa tuotantoaan merkittävästi vastatakseen suureen kysyntään. Cactos on myös vastikään solminut yhteistyösopimuksen Oomi Energian kanssa, jolla on yli 400 000 asiakasta. Tällä erää Cactoksen suurimpiin asiakkaisiin kuuluu muun muassa Helsingin Kaupungin Asunnot (Heka), joka on Suomen suurin vuokranantaja. Sen noin 50 000 asunnossa asuu yli 92 000 asukasta.