Satelliittipaikannus hyödyttäisi monia sovelluksia, mutta nykyisen GNSS-piirien tehonkulutus söisi esimerkiksi nappiparistojen energian alta aikayksikön. Hollantilainen startup Qualinx on kehittänyt tekniikan, jolla paikkatieto saadaan selville 90 prosenttia pienemmällä tehonkulutuksella.
QLX300+-vastaanottimen salaisuus piilee Delftin teknillisessä korkeakoulussa kehitetyissä DRF-tekniikoissa, joissa RF-signaalinmuunnos tapahtuu digitaalisesti. Iso osa vastaanottimen analogiaosista voidaan toteuttaa digitaalisesti, minkä ansiosta itse piiriä voidaan skaalata pienempään CMOS-tekniikan mahdollisuuksien mukaan.
Piiri tukee yli sataa täysin konfiguroitavaa kantataajuuskanavaa ja vastaanottaa esimerkiksi kaikki L1-taajuudet satelliiteista. Piirillä on vastaanottimen lisäksi LNA-vahvistin, LDO-oskillaattori, tehonhallintayksikkö, GPIO-liitännät ulos sekä Arm Cortex -ohjain. Piirin ajastin voidaan toteuttaa TCXO- tai eri kideoskillaattoreilla.
Sirulla on yli 10 miljoonaa transistoria ja se valmistetaan Globalfoundriesin 22 nanometrin prosessissa. Markkinoille piiri tulee ensi vuonna pienessä WLCSP24-formaatissa. Kyse on markkinoiden pienimmästä paikannuspiiristä.
Qualinx on juri saanut valmiiksi rahoituskierroksen, jolla DRF-tekniikka saadaan kaupallistettua. Vielä yhtiö ei ole kertonut tulevien piiriensä volyymihintaa.