Nokian, Nordic Semiconductorin, MediaTekin ja Oulun kaupungin tuella on perustettu kaksi uutta järjestelmäpiiriteknologioiden professuuria Oulun yliopistoon. Järjestelmäpiiriteknologian professori Zaheer Khan (kuvassa) aloittaa langattoman tietoliikenteen CWC-keskuksessa. Lauri Koskinen on palkattu Piirit ja järjestelmät -tutkimusyksikköön (CAS, Circuits and Systems).
Professori Markku Juntti Oulun yliopiston langattoman tietoliikenteen keskuksesta hehkuttaa uusia professuureja. - Oulun ICT-ekosysteemi on ollut maailman johtavia langattoman teknologian luomisessa 3G-, 4G- ja 5G-verkkoihin. Nyt olemme edelläkävijä 6G:ssä, joka muuttaa maailmaa jälleen luultavasti jopa enemmän kuin aiemmat matkapuhelinsukupolvet ovat tehneet. Siru- ja piiriteknologian järjestelmät mahdollistavat 5G:n laajaan käyttöön nyt ja tekevät saman myös 6G:ssä 2030-luvulla, Juntti sanoo.
Uusista professoreista CWC:n Khan on tutkinut ennen kaikkea verkkojen adaptiivisuutta. Oulun yliopistoon tehty väitöskirja hyödynsi peliteoriaa. Väitöksensä jälkeen Khan työskenteli CWC:ssä Matti Latva-ahon tutkimusryhmässä, jossa kehitettiin 5G-verkkojen tekniikkaa. CWC:ssä Khanin tutkimus painottui sulautettuihin sovelluksiin ja erityisesti algoritmien käyttöönottoon laitteissa, joissa on monenlaisia rajoituksia.
Ouluun Khan palasi muutaman vuoden keikalta Liverpoolin yliopistossa. Hän työskenteli myös Nokian SoC-arkkitehtuurien kehitystiimissä. Khan korostaakin akateemisen tutkimuksen ja yritysten välisen tiiviin yhteistyön merkitystä.
CAS-yksikössä aloittava Lauri Koskinen tunnetaan puolestaan sulautettujen laitteiden ja ohjainpiirien tehonkulutuksen kutistajana. Koskinen on yksi perustajista Minima Processorissa, joka kehittää IP-ytimiä Arm-pohjaisiin ohjainsuunnitteluihin.
Koskisen mukaan energian säästäminen mikro-ohjaimissa on yksinkertaista. - Leikataan jännite puoleen, niin voidaan kutistaa energiankulutus neljäsosaan.
Koskinen on aiemmin toiminut professorina Berkeleyssä. Hän esitteli Miniman tekniikkaa ECF18-tapahtumassa vuonna 2018. Esitykseen voi tutustua Embedded Conference Finlandin Youtube-kanavalla.