Vielä vuosi sitten olisi ollut järkevää suositella nuorille melkein mitä tahansa perustietotekniikkaa tai ohjelmistokehitystä opiskelualaksi. Enää näin ei ole. Devisioonan toimitusjohtaja Jouni Heikniemen (kuvassa) mukaan koodariksi ei enää kannata opiskella.
Syykin selvisi Microsoftin tänään järjestämässä Developer x AI -verkkotapahtumassa. Ammattikoodinvääntäjille tarkoitettu tapahtuma kävi läpi sitä, mitä ohjelmistokehityksen alalla tapahtuu juuri tällä hetkellä tekoälyn näkökulmasta.
Heikniemen esimerkit kuvaavat muutosta hyvin. Vaikkapa HSL:n reittioppaan API-kuvauksesta ChatGPT löytää nopeasti, miten paikannetaan jo tietty koordinaattipiste jollakin vyöhykkeellä. Lisäksi ChatGPT osaa luoda tästä tiedosta C#-kielisen asiakasohjelman eli clientin, joka tuottaa halutun tiedon.
- Jos CHatGPT:lle annetaa juurtava tieto, se tuottaa lähes täydellisiä vastauksia. Siltä voi kysyä, mitä joku C-koodinpätkä tekee, ja ChatGPT osaa selittää tämän vaikka rivi riviltä, lause lausekkeelta. ChatGPT löytää myös koodit virheestä salamannopeasti, Heikniemi sanoo.
Koodarin elämää tekoäly helpottaa merkittävästi. Heikniemi tosin kutsuu sitä mieluummin tukiälyksi. - Ei tekoäly tee kenenkään duunia, vaan tukee siinä.
Muutos tulee olemaan nopeaa. Esimerkiksi GitHubiin on jo julkistettu Copilot X -tekniikka eli koodaria chatin muodossa auttava apuri.
Muutos tulee myös koskemaan isoa osaa ihmisiä. - Jos teet töitä näppäimistöllä, se työ tulee muuttumaan. Tämä ei koska vain devaajia, vaan kaikkia jotka tekevät tietotyötä, sanoi Microsoftin tapahtuman keynotessa Antti Merilehto, joka tunnetaan tekoälyn popularisoijana.
Merilehdon mukaan tekoäly tulee nostamaan meidän kaikkien tuottavuutta. Hän viittasi MIT:n tutkimukseen, jossa oli mukana 5000 työntekijää. Heillä tuottavuus kasvoi tekoälyn avulla keskimäärin 14 prosenttia. - Meistä kaikista tulee kuukauden työntekijöitä.
OpenAI toi marraskuussa julkisesti käyttöön ChatGPT:n ja sen jälkeen kehitys on ollut valtavan nopeaa. - Nyt emme tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Edes ihmiset, jotka tutkivat suuria kielimalleja, eivät tiedä, Merilehto sanoi.