Helsingissä on käynnissä kolmepäiväinen viranomaisverkkojen jokavuotinen Critical Communications World -tapahtuma. Moni kuluttaja- ja yrityspuolen verkoista tuttu trendi vaikuttaa myös viranomaisverkoissa, mutta tahti on verkkaisempi. Poliisi digitalisoituu hitaasti. Tähän on monia syitä.
Motorola esitteli osastollaan verkkoon kytkettyä poliisiautoa, jota on ajettu Euroopan läpi Helsinkiin. Autosta löytyy esimerkiksi M500-videojärjestelmä, jonka LTE-yhteys mahdollistaa jatkuvan videosuoratoiston, reaaliaikaiset hälytykset ja todisteiden talteenoton. Operatiivisia tehtäviä voidaan hallita Apple CarPlayn kautta PSCore-sovelluksella.
Osastolla oli esillä myös vielä julkistamaton Tetra-puhelin, joka toimii myös LTE-verkossa. Tuoreen Tetra-radiopuhelimen eli MPX600-mallin vieressä laitteesta nousee esiin suurikokoinen näyttö, jossa videostriimejä pystyy katsomaan. Laite toimii oletusarvoisesti Tetra-verkossa, mutta yhteys voidaan valikoista valita tarpeen mukaan.
Digitalisaatio, laajakaistayhteydet, tekoäly ja analytiikka ovat tulollaan myös viranomaisten käyttöön. Kehitys on kuitenkin hidasta. Omdia-tutkimuslaitoksen ennusteen mukaan vuonna 2026 noin 82 prosenttia viranomaisten radiopuhelimista on digitaalisia. Vanha analoginen radiopuhelin erityisesti P25-verkossa Atlantin toisella puolella pitää edelleen pintansa.
Entä milloin poliisin käteen saadaan 5G-puhelin, joka toimii myös Tetra-verkossa? Syyt poliisin digitalisoitumisen hitauteen ovat sekä teknisiä että poliittisia, tai oikeastaan bisnesriippuvaisia. Motorolan mukaan tämä riippuu kysynnästä. Aasiassa on maita, jotka haluavat siirtyä 5G-verkkojen käyttöön ja Pohjoismaissakin siihen olisi nopea valmius, mutta ilman päätelaitteita se ei onnistu. Ja mikäli volyymejä ei ole, laitteita ei tule.
Tarve on ilmeinen. 10 vuotta sitten poliisi meni vielä hälytyspaikalle muistilehtiön kanssa. Nykyään tiedetään, että ilman videota iso osa pienistä rikoksista jää selvittämättä. On selvää, että yhtälö pitää ratkaista jotenkin.