Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki keräsi täyden katsomon keynote-puhettaan kuuntelemaan eilen Critical Communications World -tapahtumassa. Viranomaisverkossa on käynnistynyt historian tärkein siirtymä. Lehtimäki vahvisti, että Suomen nykyinen Tetra-tekniikkaan perustuva Virve-verkko ajetaan alas vuoden 2028 loppuun mennessä.
Siirtymällä viitataan viranomaisverkkojen uusiin vaatimuksiin. Datan määrä kasvaa, joten eri viranomaisilla on iso tarve laajakaistaisille datayhteyksille. Tämä tarve alalla tunnustetaan laajasti, mutta ratkaisut eri maissa eroavat toisistaan. Suomessa on valittu hybridimalli, jossa Virve ja LTE/5G toimivat siirtymäajan rinnakkain.
Tämä siirtymäaika tarvitaan jo laitteidenkin takia. - Kestää aikaa ennen kuin vaikkapa poliisin ajoneuvokalusto on varustettu uusilla laitteilla, Lehtimäki selventää.
Jonkin verran huolta on aiheuttanut se, saadaanko Virven jälkeen riittävä peitto kaikkialla Suomessa. Esimerkiksi uuden Nato-maan pitkällä itärajalla. Lehtimäki arvioi, että tilanne muuttuu itse asiassa paremmaksi. - Ei Virven peitto ole koskaan ollut 100-prosenttinen. Mobiiliverkkojen myötä siihen on kuitenkin mahdollista päästä, kun satelliittiyhteydet kattavat syrjäseudut.
Lehtimäki viittaa uusiin 5G-standardeihin, joissa tuetaan myös puheluita satelliittien kautta. Se on selvää, että viranomaisyhteyksien rakentaminen Virven jälkeen tulee ”superkalliiksi”, kuten Lehtimäki sanoo.
- Ei tämä ole vain tukiasemakysymys. Sinne pitää hoitaa sähkösyöttö ja runkoverkkoyhteys. Tämä on toki ollut Elisalla tiedossa, hän viittaa Erillisverkkojan operaattorikumppaniin.
Virven etuna on ollut sen käytössä ollut taajuus. 400 megahertsillä tukiasema kantaa 50 kilometrin päähän. Näin on voitu kattaa verkossa esimerkiksi merialueita Suomenlahdella: Viron puolella on ollut tukiasemia, joten merellekään ei ole jäänyt katveita.
5G:ssä käytössä on korkeampia taajuuksia, joten tukiasemia pitää olla tiheämmässä. Ja jatkossa satelliiteilla hoidetaan syrjäseudut. Näin viranomaisen radiot voivat toimia lopulta lähes kaikkialla, myös siellä Urho Kekkosen kansallispuistossa, missä Tetra-teknologialla toteutettu Virve ei koskaan toiminut.