Huawei aloitti tänään uusein Watch 4 -sarjan älykellojen ennakkomyynnin Suomessa. Koko markkina on globaalisti latteassa jamassa: myyntiluvut eivät kasva ja vanhat ennusteet henkilökohtaisesta terveyden seurannasta eivät näytä toteutuvan.
Viime vuonna älykelloja myytiin globaalisti 60,1 miljardilla dollarilla. Tälle vuodelle MarketsandMarkets ennustaa 7 prosentin kasvua ja samanlainen kasvu jatkuu myös lähivuosina. Suomessa kauppa on edelleen hieman kasvanut, mutta esimerkiksi vuodentakaisiin lukuihin verrattuna kasvu on hidastunut.
Ylipäätään markkina ja markkinaosuuksien kehitys on jämähtänyt tiukasti paikalleen. Suurista valmistajista Applen hallussa oli tammi-maaliskuussa 43 prosenttia, kun Samsung ja Huwei kisaavat tasapäin 8 ja 7 prosentin osuuksillaan. Vuosien varrella näiden kolmen suuren osuudet ovat vaihdelleet yllättävänkin vähän.
Laitteista tämä ei ole kiinni. Esimerkiksi Huawein uudet Watch 4- ja Watch 4 Pro -kellot ovat erinomaisia laitteita. Ne antavat 60 sekunnin mittauksella seitsemän eri keskeistä terveystulosta omasta kehosta.
Huawei Watch 4 -laitesarjan kellojen terveystoimintoihin lukeutuvat esimerkiksi tarkka EKG-toiminto, 8-kanavainen optinen sykeanturi, TruSeen 5.0+ -sykemittausjärjestelmä ja rytmihäiriöiden PPG-analysointi. Näiden teknologioiden yhdistelmä mahdollistaa useiden sydämen terveydestä kertovien tekijöiden seurannan ja voi varoittaa käyttäjää etukäteen sydämen terveysriskeistä.
Urheilupuolella kelloissa on yli 100 harjoittelutilaa eli kaikki suositut ja vähemmän suositut lajit löytyvät. Niillä voi lisäksi soittaa ja viestitellä itsenäisesti eSIM-tuen avulla. Jopa navigointi onnistuu Petal Maps -sovelluksen avulla. Ennakkomyyntiin tulleet Watch 4- ja Watch 4 Pro -kello maksavat 449 ja 549 euroa.
Miksi älykello ei sitten laitteena vedä? Kyse on kuitenkin luksustarvikkeesta. Huippuluokan kellot pystyvät moneen, mutta maksavat paljon. Siksi myynti ja kysyntä sakkaa, kun talous heikkenee. Valmistajien pitää myös miettiä sitä, kuinka pätevä argumentti ihmisten halusta seurata omaa terveyttään sydänkäyrän, happisaturaation, verenpaineen ja muiden tarkkojen mittausten perusteella on. Jos unta kuvaava data aiheuttaa stressiä, ehkä liika data on vain joskus liikaa?