Teknologiateollisuus ry:n tuore tilauskanta- ja henkilöstötiedustelu kertoo, että elektroniikka- ja sähköteollisuudessa ollaan jo menossa alaspäin. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä alan yritysten liikevaihto putoisi viisi prosenttia vuodentakaisesta.
Pääekonomisti Petteri Rautaportaan mukaan koko teknologiateollisuudessa huippu on nyt mitä todennäköisimmin saavutettu niin tilauksissa, tuotantomäärissä kuin henkilöstön määrässä. Silti kovin dramaattista pudotusta ei ole näköpiirissä. - Vielä jännitetään sitä, onko miinus pieni vai suuri, Rautaporras sanoi.
Elektroniikka- ja sähköteollisuus muodostaa viidenneksen koko teknologia-alan liikevaihdosta. Lähes samankokoisella tietotekniikka-alalla menee paremmin. Liikevaihto kasvoi vuoden aikana 8 prosenttia.
Huolta aiheuttaa uusien tilausten määrän kutistuminen. Uusien tilausten arvo teknologiateollisuudessa oli huhti−kesäkuussa yhdeksän prosenttia pienempi kuin edellisellä neljänneksellä ja viisi prosenttia pienempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Vielä keväällä uusien tilausten arvo oli 12 prosenttia suurempi kuin vastaavana aikana vuonna 2022, joskin uusien tilausten arvo heikentyi jo alkuvuonna 2023. Kone- ja metallituoteteollisuudessa tilauksia tuli entiseen tapaan, mutta tämä perustui vahvaan kysyntään puolustusteollisuudessa.
Teknologiateollisuuden yrityksissä työskenteli kesäkuun lopussa 335 000. Luku on hieman alempi kuin alkuvuonna, jolloin tehtiin uusia ennätyksiä henkilöstömäärissä. Henkilöstön määrän ei odoteta loppuvuonna laskevan, sillä monilla yrityksillä on edelleen kova kysyntä osaajista.
Alkuvuonna koko teknologia-alalle rekrytoitiin yhteensä 13 400 uutta työntekijää ja huhti−kesäkuussa 11 700. Kesätyöntekijöitä teknologia-alalle palkattiin 21 000, mikä oli suurin kesätyöläisten määrä koskaan teknologiayrityksissä.