Check Pointin Mid-Year Security Report -tietoturvaraportin mukaan vanha ja uusi sekoittuvat kyberrikollisuudessa, kun tekoälystä ja USB-laitteista on yllättäen tullut rikoskumppaneita. Kiristysryhmät ovat tehostaneet toimintaansa hyödyntämällä yleisten ohjelmistojen haavoittuvuuksia, ja vuoden ensimmäisellä puoliskolla 48 ransomware-ryhmää on murtautunut jo yli 2200 kohteeseen.
Viikoittaiset kyberhyökkäykset lisääntyivät maailmanlaajuisesti vuoden toisella neljänneksellä kahdeksan prosenttia. Kasvu on suurinta kahteen vuoteen. Raportin mukaan kyberrikolliset yhdistävät hyökkäyksissään uuden sukupolven tekoälyteknologiaa ja jo pitkään käytössä olleita työkaluja, kuten USB-laitteita. Raportissa kerrotaan myös uusien ransomware-ryhmien myötä vuoden ensimmäisellä puoliskolla lisääntyneistä kiristyshyökkäyksistä.
Check Pointin puolivuotisraportti valottaa vuotta 2023 toistaiseksi leimanneita suuntauksia ja tapahtumia, kuten Manchesterin yliopistoon kohdistunutta kolminkertaista kiristyshyökkäystä sekä uuden länsimaisia organisaatioita kohtaan suunnatun Anonymous Sudan -ryhmän nousua. Se tarjoaa myös ajantasaisia tilastoja kyberhyökkäyksistä toimialoittain ja alueittain sekä ennusteita ja neuvoja loppuvuodelle 2023.
Raportin mukaan kiristyshaittaohjelmia käyttävät ryhmät ovat tehostaneet toimintaansa hyödyntämällä yleisesti käytettyjen yritysohjelmistojen haavoittuvuuksia ja siirtämällä lähestymistapansa tietojen salaamisesta tietojen varastamiseen.
Toinen tärkeä trendi on se, että USB-laitteet ovat nousseet uudelleen merkittäviksi riskeiksi. Niitä hyödyntävät sekä valtiolliset toimijat että verkkorikolliset, jotka tartuttavat USB-asemien avulla organisaatioita kautta maailman.
Tekoälyn väärinkäyttö on lisääntynyt, ja generatiivisia tekoälytyökaluja on käytetty tietojenkalastelusähköpostien, näppäinlyöntien seurantaan tarkoitettujen haittaohjelmien ja kiristysohjelmakoodin luomiseen.
Raportin voi ladata täältä.