Intel toki tunnetaan x86-prosessoreistaan, mutta on yhtiö suunnitellut ja valmistanutkin RISC-prosessoreja. Uusin suunnittelu on PIilakson Hot Chips -näyttelyssä esitelty prosessori, jossa on kahdeksan ydintä ja peräti 528 säiettä.
Piiri pohjaa RISC-käskykantaan, mutta on hyvin pitkälle räätälöity suoritin. Se on tehty puolustusministeriön alaisen DARPAn HIVE-ohjelmassa ja tarkoitettu rinnakkaisen datan prosessointiin graafien analyysissä. Tällaisissa työkuormissa perinteiset x86-prosessorit ovat aika huonoja.
Hot Chipsissä Intel esitteli suunnittelua, jossa samalle palvelinlevylle oli liitetty 16 tällaista RISC-prosessoria. Mullistavaa on se, että suorittimien välillä on optinen mesh-tyyppinen verkko. Suorittimet voivat suoraan kommunikoida sekä keskenään että muilla korteilla olevien prosessorien kanssa.
Yhden prosessorin kotelointi on ollut suurin haaste. Kuinka liittää suorittimien sähköiset signaalit optisesti muihin? Intelin mukaan kuituliitännän vakaus on vaikea toteuttaa ja esimerkiksi juotosprosessi ja piirin lämpeneminen ovat haasteita. Tätä varten Intel onkin kehittänyt uudenlaisia materiaaleja.
Tulosten mukaan optisten linkkien latenssi on 5 nanosekuntia. Kaistan yhden prosessorin ulkopuolella on terabitti sekunnissa. Yhden suorittimien tehobudjetti oli 75 wattia, mistä puolet kuluu fotonisen linkin operointiin.
Intelin Hot Chips -esityksestä raportoi Servethehome-sivusto.