Kyberturvallisuusyhtiö Fortinet on julkaisut uusimman Global Threat Landscape Report -katsauksen. Raportista selviää muun muassa, että kiristyshaittaohjelmia havainneiden organisaatioiden määrä laski vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla viiden vuoden takaisesta 22 prosentista 13 prosenttiin.
Samaan aikaan ohjelmavarianttien määrä on noussut huimasti, mikä johtuu pitkälti kiristyshaittaohjelmapalvelujen saatavuuden lisääntymisestä.
- Kiristyshaittaohjelmat ja muut hyökkäykset ovat viime vuosina muuttuneet yhä asiantuntevammiksi ja kohdistetummiksi. Koska kyberrikolliset ostavat kiristyshaittaohjelmat usein palveluna ja haluavat saada rahoilleen vastinetta, kunkin hyökkäyksen tehokkuuteen panostetaan voimakkaasti, sanoo Suomen Fortinetin Director Systems Engineering Jani Ekman.
- Organisaation, sen viestintäväylien ja haavoittuvuuksien kartoittamiseen käytetään paljon aikaa. Pyrkimyksenä on taata, että rikolliset pääsevät tekemään mahdollisimman paljon vahinkoa kenenkään estämättä.
Global Threat Landscape Reportin mukaan vuoden ensimmäisellä puoliskolla havaittiin yli 10 000 erillistä haavoittuvuuksien hyväksikäyttöä, mikä on 68 prosenttia enemmän kuin viisi vuotta sitten. Luvuista käy ilmi paitsi tietoturvatiimien laaja työsarka myös se, että hyökkäykset ovat moninkertaistuneet ja monipuolistuneet suhteellisen lyhyessä ajassa.
Raportista selviää myös, että viiden vuoden aikana haavoittuvuuksien hyväksikäyttöyritykset ovat vähentyneet 75 prosenttia organisaatiota kohden ja että vakavat hyökkäykset ovat vähentyneet 10 prosenttia. Luvut viittaavat siihen, että vaikka kyberrikollisten työkalut ovat lisääntyneet ja tulleet helpommin saataville, hyökkäykset ovat paljon kohdennetumpia kuin viisi vuotta sitten.
- Tietoturvatiimit tarvitsevat lisää resursseja ja parempia työkaluja pystyäkseen tehostamaan tämäntyyppisten kyberhäiriöiden torjuntaa. Meidän on lisättävä yhteistyötä sekä julkisten että yksityisten toimijoiden kanssa. Kyberuhkia pidetään joskus ongelmana, joka vaatii vain organisaation sisäistä käsittelyä. Sekä hyviä että huonoja kokemuksia tulee kuitenkin jakaa, jotta aiempaa useammat organisaatiot tulevat tietoisiksi riskeistä ja saavat paremman käsityksen tarvittavista toimenpiteistä, Jani Ekman sanoo.
Voit lukea koko raportin täällä.