Business Finland järjesti tänään seminaarin, jossa ruodittiin tulevaisuuden puolijohdekasvun tuomia mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Applied Materialsin Sundar Ramamurthy esitti tapahtumassa, että Suomessa kehitetty tekniikka on aivan keskeisessä osassa, kun puolijohdeala kasvaa biljoonan dollarin liiketoiminnaksi vielä tämän vuosikymmenen aikana.
- Esimerkiksi 7 nanometrin piirin valmistamiseen tarvitaan yli 3000 työvaihetta. Nämä GAA-piirit koostuvat seitsemästä eri materiaalista, jotka täytyy tarkasti, säännöllisesti ja yhtenäisesti sijoittaa piirin rakenteisiin.
GAA-piirit ovat seuraavan sukupolven transistorirakenteita. GAA-rakenteen (gate-all-round) tärkein idea on se, että siinä hila ympäröi kanavaa kokonaan.
Näiden piirien valmistaminen edellyttää uusia materiaaleja. Ramamurthyn mukaan materiaalisuunnittelu on koko kehityksen sydän. - Mitä tapahtuu materiaalin pinnalla, materiaalipintojen välissä? Tämä kaikki tarkoittaa, että tulevaisuudessa kehitetään paljon yhdistelmäpuolijohteita.
Tässä Suomessa kehitetty ALD-tekniikka eli atomikerroskasvatus astuu kuvaan mukaan. Ramamurthyn mukaan Suomi on ALD:n koti. - Helsingissä on sata ALD-kammiota R&D-kehityksessä ja satoja tutkijoita eri puolilta maailmaa, hän kehui.
ALD on avainroolissa, kun kehitetään tulevaisuuden yhä monimutkaisempia mikropiirejä. Applied Materials näki tämän ostaessaan Picosunin viime vuonna. Picosunin ja muiden ALD-yritysten tekniikka on ainoa, joka on tehnyt mahdolliseksi sen, että tämän päivän sähköautossa on 50-90 elektroniikkayksikköä ja 5000-7000 mikropiiriä. – Kannattaa muistaa, että vuoden 1978 Porchessa oli yksi ECU-yksikkö ja kahdeksan puolijohdesirua, Ramamurthy muistutti.
Hänen mukaansa ainoa uhka, joka puolijohdealan kasvua biljoonan dollarin teollisuudenalaksi voi estää, on energiankulutus. – Jos energiankulutusta ei saada kuriin, energia ei riitä tulevaisuuden supertietokoneille. Tarvitaan 1000 kertaa nykyistä enemmän laskentatehoa wattia kohti, Ramamurthy esitti.
Tässä suomalaisyrityksillä on kokoaan paljon merkittävämpi rooli.