Oskilloskoopit, spektrianalysaattorit ja vastaavat mittauslaitteet ovat usein hinnaltaan sellaisia, ettei harrastelija tai opiskelija niihin investoi. RS Components on ryhtynyt myymään pientä korttitietokonetta, joka muuntaa älypuhelimen tai näytön mittalaitteeksi. Edulliseen hintaan.
Kyse on avoimen koodin projektina syntyneestä Red Pitaya -kortista, joka toimii oskilloskooppina, signaaligeneraattorina, spektrianalysaattorina, taajuusmonitorina, tai sen voi ohjelmoida mittaamaan lähes mitä tahansa.
Oskilloskooppina kortti näytteistää kahta 12-bittistä signaalia 125 miljoonan näytteen sekuntinopeudella. Spektrianalysaattorina se seuraa kahta 50 megahertsin levyistä kanavaa. Kortilla voi myös tuottaa satunnaisaaltomuotoja kahdella kanavalla125 megahertsin taajuudella.
Red Pitaya voidaan liittää lähes mihin tahansa ulkoiseen näyttöön. Näin mittauslaitteeksi sopii niin tabletti, älypuhelin kuin kannettava mikrokin. Oman sovelluksen ohjelmointi onnistuu linux-pohjaiselle kortille vaivatta. Laite tukee esimerkiksi C/C++:aa, Matlabia, erilaisia skriptauskieliä, HTML-rajapintaa ja myös HDL-kuvauskieliä.
Dokumentointia ja ohjeita löytyy projektin sivuilta osoitteesta redpitaya.com. Red Pitayaa myy Euroopassa RS Components. Suomessa kortti löytyy Yleiselektroniikan valikoimista.