Cambridge GaN Devices eli CGD on Cmabridgen yliopistosta vuonna 2016 spinnannut yritys, joka kehittää galliumnitridi-pohjaisia tehoelektroniikan komponentteja. Nyt yritys on kehittänyt yksinkertaisuudessaan nerokkaan tavan merkitä valmistamansa komponentit.
Ensimmäisenä markkinoilla CGD keksi ryhtyä merkitsemään yksittäisian GaN-siruja QR-koodilla. Koodi voidaan lukea millä tahansa kaupallisella koodinlukijalla ja tunniste kertoo paitsi piirin tunnisteen ja sen valmistuserän, myös sirun tarkan sijainnin piikiekolla.
Tällä informaatiolla on suuri merkitys tärkeän tiedon tarjoamisessa prosessin kestävyydestä ja luotettavuudesta. CGD:n tuotannosta vastaavan Zahid Ansarin mukaan yksinkertainen idea antaa yritykselle ”täydellisen omistuksen ja kyvyn ratkaista kaikki luotettavuusongelmat”.
- Tiedämme esimerkiksi, että saannot ovat alhaisimmillaan kiekon reunalla. Nyt pystymme näkemään, kuinka sirun sijainti kiekolla saattaa vaikuttaa laitteen suorituskykyyn. Nämä tiedot voidaan palauttaa valmistuskumppanille valmistusprosessin parantamiseksi.
Mahdollisuus tunnistaa piiri välittömästi halvalla kaupallisella viivakoodinlukijalla nopeuttaa myös merkittävästi väärennösten tunnistamista. Tämän luulisi kiinnostavan kaikkia puolijohdeyrityksiä.