Tachyum on yritys, joka kehittää universaaliprosessoria. Siis suoritinta, joka kykenee ajamaan kaikkia eri käskykantoja samalla raudalla. Prodigy-prosessorin pitäisi tulla markkinoille ensi vuonna.
Nyt Tachyum ilmoittaa, että se on onnistuneesti demonstroinut ei-natiivisovelluksen eli 64-bittisen x86-sovelluksen ajoa Linuxissa Prodigy FPGA -emulointijärjestelmässä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että asiakkaille on tarjolla laaja valikoima sovelluksia asiakkaille heti ensimmäisestä päivästä lähtien, kun Prodigy-suoritin tulee yleisesti saataville.
X86-sovelluksen ajo Prodigy-emulaattorissa on merkittävä virstanpylväs, sillä eri x86-käskykannat (x64, x86_64, AMD64 tai Intel 64) muodostavat laajimman asennuskannan palvelinkeskusten työkuormille.
Demossa ajettiin FPGA-piirillä toimivalla Prodigy-käskykantaemulaattorilla. Ohjelmoitavalla piirillä toimi Tachyom Linux -käyttöjärjestelmä, jolle SQLite-tietokantasovelluksen x86-binäärikoodi käännettiin lennossa eli dynaamisesti. Demoon voi tutustua Youtubessa.
Koska x86-käskykannan monimutkaisuus ja virrankulutus muodostavat esteen erittäin korkealle suorituskyvylle nanometriluokan prosessoreissa, Tachyumin arkkitehtuuri ei sisällä x86-spesifistä laitteistoa. Tämä rajoittaisi Prodigyn suorituskykyä. Sen sijaan tavallinen dynaaminen binäärikääntäjä tarjoaa tehokkaasti mahdollisuuden ajaa muokkaamattomia Linux x86 -binaarikoodeja.
Jos haluaa ajaa x86-sovelluksiaan tulevilla Prodigy-prosessoreilla Tachyumin Linuxissa, asiakkaiden pitää ensin kääntää vanhat x86-sovelluksensa Prodigyn alkuperäiseen ISA:han, yleensä 12–18 kuukauden sisällä. Prodigy antaa käyttäjille mahdollisuuden yhdistää x86-sovelluksia alkuperäisiin Prodigy-sovelluksiin, kuten aiemmin on osoitettu, ajamalla saumattomasti Prodigyn alkuperäisiä Apache-verkkopalvelimia yhdistettynä x86 Linuxin binaaritietokantoihin.
Miksi kukaan sitten tekisi näin? Tachyumin mukaan Prodigy tarjoaa kaksinkertaisen suorituskyvyn Intelin huippuluokan suorittimiin verrattuna SPECint2017-nopeudella. Useimmille asiakkaille kuitenkin vain 20 prosenttia runtime-ajasta on vanhoja x86-sovelluksia, ja loput 80 prosenttia runtimesta on omistettu muille sovelluksille, kuten TensorFlow, PyTorch, tietokannat ja muut, jotka Tachyum on jo siirtänyt alkuperäiseen Prodigyn omaan käskykantaan.
Tachyumin mukaan Prodigyn x86-suorituskyky ylittää muut toteutukset, mukaan lukien äskettäin esitellyt Intel Advanced Performance Extensions eli IAPX-laajennukset, joilla Intel pyrkii vastaamaan uusiin ja nykyaikaisiin käskykantoihin. Arm- tai RISC-V-prosessorit ovat aivan liian hitaita palvelinsovelluksille ja Applen dynaamisten Rosetta-binäärikäännösten suorituskyky riittää ajamaan x86-sovelluksia kannettavissa tietokoneissa, joissa pieni teho on tärkeämpää kuin palvelimien vaatima korkea suorituskyky.
Ensi vuonna markkinoille tulevalla Prodigy-prosessorilla on 192 korkean suorituskyvyn räätälöityä 64-bittistä laskentaydintä, jotka tarjoavat jopa 4,5 kertaa paremman suorituskyvyn pilvilaskennassa kuin x86-prosessorit.