Useimmiten satelliiteissa käytetään hajautettua arkkitehtuuria, jolloin datansiirto tapahtuu 10-100 megabitin nopeuksilla. Mutta olisiko avaruudessa tarvetta ethernetin yhden gigabitin datanopeuksille? Teledyne ja Microchip näyttävät ajattelevan näin.
Teledyne e2v:n sovellusinsinööri Thomas Porchezin mukaan satelliitteihin on tulossa kehittyneempiä sovelluksia, kuten nopeampia tietoliikennejärjestelmiä, reaaliaikaista kuvankäsittelyä, ja tekoälyyn perustuvaa analyysiä ja navigointia. - Tämä tarkoittaa, että tehostettu suorituskyky on välttämätöntä.
Teledyne e2v kehittää yhteistyössä Microchip Technologyn kanssa uraauurtavaa avaruuslaskennan referenssilaitteistoa, joka mahdollistaa nopean tiedonreitityksen avaruussovelluksissa. Tämä innovatiivinen referenssisuunnittelu esiteltiin EDHPC 2023 -tapahtumassa Ranskassa.
Avaruudessa ei luonnollisesti voida käyttää perustason komponentteja. Teledyne e2v:lla on säteilyä kestävä Qormino QLS1046-Space -prosessointialusta. Kun se yhdistetään Microchipin säteilyä kestävään Ethernet-ratkaisuun, saadaan täysin säteilyä sietävä rakenne. Se tarjoaa yhdistelmän vankkaa, tehokasta käsittelyä sekä parannettuja alijärjestelmän liitäntäominaisuuksia.
QLS1046-Space perustuu neliytimiseen Arm Cortex-A72 -prosessoriin. Yhdessä 4-8 gigatavun nopean DDR4:n kanssa se tuo 30 000 DMIPS:n laskentakapasiteetin ja useiden nopeiden liitäntöjen ansiosta arkkitehtuuri pystyy käsittelemään ja reitittämään suuria datamääriä.
Nopea yhteys varmistetaan Gigabit Ethernet -liitännöillä, joita tukevat Microchipin RT Ethernet -sarjan PHY-osat. Avaruuslaskennan referenssisuunnittelussa käytetään VSC8541RT PHY:tä tarjoamaan kaksi RGMII-linkkiä, sekä uutta VSC8574RT:tä, joka tarjoaa kaksi SGMII-liitäntää, joilla saadaan toteutettua yhteensä neljä Gigabit Ethernet -liitäntää.
Tämä mahdollistaa nopeat datansiirrot QSL1046-Spacen ja muiden satelliitin tai avaruusaluksen eri mukana tuleville korteille sijoitettujen laitteiden välillä.