Cloud RAN tarkoittaa radioverkkoarkkitehtuuria, jossa kantataajuuslaskenta tapahtuu pilvessä eli käytännössä datakeskuksessa ja vanha ”tukiasema” on oikeastaan vain älykäs antenni, jossa radiotoiminnot tehdään. Elisa ja Nokia ovat nyt soittaneet ensimmäisen pilvipohjaisen 5G-testidatapuhelun.
Mobiiliverkon pilveistymisen myötä 5G-teknologian hyödyt saadaan täysimittaiseen käyttöön. 5G tunnetaan ensimmäisenä ohjelmistopohjaisena verkkosukupolvena, ja pilveistymisen ja automaation edetessä nämä hyödyt alkavat näkyä myös verkon käyttäjille.
Pilveistyminen on jo hyvässä vauhdissa Elisan 5G-coreverkossa, jossa muun muassa reunalaskennan avulla sujuvoitetaan verkkopalvelun tuotantoa. Nyt pilveistyminen laajenee myös radioverkon puolelle: Elisa ja Nokia ovat tänään onnistuneet muodostamaan ensimmäiset datayhteydet pilvipohjaisessa 5G-radioverkossa.
Puheluissa käytettiin Elisan itsenäistä 5G-verkkoa (5G standalone), Nokian kehittämää anyRAN-ratkaisua sekä kaupallisia 5G-päätelaitteita. Puhelut soitettiin Elisan pääkonttorilla Helsingissä, ja ne ovat Euroopan ensimmäiset pilvipohjaisessa 5G-radioverkossa soitetut puhelut Nokian kehittämää ratkaisua hyödyntäen.
Nokian anyRAN-ratkaisu antaa operaattoreille valinnanvapauden siinä, mitä pilviohjelmistoa, laitteistoa sekä teknologiatoimittajaa he haluavat pilvipohjaisissa verkoissaan käyttää. Operaattorit voivat ratkaisun puitteissa kehittää pilvipohjaista radioverkkoa (cloud RAN) tai käyttötarkoitukseen rakennettua radioverkkoa (purpose-build RAN).
Elisan mukaan Cloud RAN -yhteydet tulevat kaupalliseen käyttöön muutaman vuoden päästä.