Nokia on tehnyt tiiviisti testejä eri operaattoreiden kanssa 5G-verkkojen oman IoT-tekniikan eli RedCapin parissa. Tekniikkaa on testattu niin Suomessa Telian kanssa kuin ulkomailla BT Groupin kanssa. Päätelaitteet testeissä ovat perustuneet MediaTekin RedCap-testialustaan.
RedCap on yksi 5G-ekosysteemiä laajentava tekniikka, jolla 5G:tä voidaan hyödyntää laitteissa, jotka eivät tarvitse kaikkia 5G:n ominaisuuksia. Tekniikkaa voidaan käyttää esimerkiksi älykelloissa, muissa puettavissa laitteissa ja älykodin järjestelmissä, joille riittää pienempi kaistanleveys ja joiden akunkesto on pidempi.
IoT-markkinoilla suurimmat kaupalliset toteutukset ovat tähän asti perustuneet dedikoitujen IoT-verkkotekniikoiden kuten esimerkiksi Siggfoxin ja LoRaWANin ratkaisuihin. Myös mobiiliverkoissa on IoT-dataa siirretty lähinnä LTE-MTC:n ja NB-IoT:n muodossa, mutta 5G-aikakaudella se ”todellinen IoT” tulee perustumaan RedCapiin.
Esimerkiksi Counterpoint on ennustanut, että mobiiliverkkojen IoT-datasta 19 prosenttia kulkisi RedCap-linkkien yli vuonna 2030. Tällä hetkellä markkinoilla ei ole kaupallisia piirejä tai moduuleja. Niitä odotetaan tarjolle ensi vuonna ja laajempia kaupallinen saatavuus tulee vasta vuonna 2026.
Nokian jqa BT:n kenttätesti tehtiin BT Groupin Adastral Parkin verkossa. Siinä käytettiin Nokian AirScale-sarjan radioverkkolaitteita, BT:n mobiilioperaattori EE:n toisen polven 5G Standalone -verkkoa ja MediaTekin RedCap-testausalustaa. RedCap on 3GPP:n julkaisussa 17 esitelty tekniikka, joka on tavallaan eräänlainen kevytversio 5G:stä. Yhteys käyttää 20 megahertsin kanavaa ja yltää noin 85 megabitin datanopeuteen.
Laitteissa voi olla 1-2 antennia sovelluksen tarpeen mukaan. Modulaationa käytetään QAM-128:aa. Yhteys voi olla joko Half- tai Full Duplex eli sovelluksen vaatiessa dataa voidaan lähettää samanaikaisesti molempiin suuntiin. RedCap tukee kuitenkin monia 5G:lle ominaisia tekniikoita, kuten millimetriaaltoja, paikannusta mobiilisignaalin avulla ja jopa verkon viipalointi.