Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark ilmoitti tänään massiivisista irtisanomisista, kun yhtiö hakee jopa miljardin euron säästöjä henkilöstökuluihin. Mutta mikä on se tietoliikenneverkkojen käänne, jota Nokialla ei ole Lundmarkin mukaan varaa odottaa?
Yksi suurimmista syyllisistä löytyy avoimista radioverkoista eli Open RANista. Tekniikka ei ole vielä vienyt Nokialta bisnestä ja onhan yhtiö itsekin aktiivisena sitä kehittämässä, mutta ORANin kehitys on ollut liian hidasta. Operaattorit monilla markkinoilla odottavat sen kypsymistä, minkä takia koko markkina on jäässä.
Moni suuri operaattori pitää avoimen radioverkon konseptista. Kaupallisia toteutuksia on kuitenkin edelleen vähän. Japanilainen Rakuten muistetaan aina mainita, mutta Euroopassa Vodafone on vaihtamassa joka kolmannen tukiasemansa Open RANiin vuoteen 2030 mennessä.
Open RAN tarkoittaa yleisimmällä tasollaan sitä, että antenni ja kantataajuuslaskenta erotetaan toisestaan. Prosessointi voidaan viedä vaikkapa pilveen, kuten Nokia on jo ehtinyt itse demota Cloud RAN -tekniikallaan. Mutta ratkaisut eivät ole vielä valmiita.
Hyvä esimerkki löytyy Analog Devicesin uudesta Catalyst-keskuksesta, jossa ETN tällä viikolla vieraili. Sadantuhannen neliön tiloihin on saatu käyttöön 3,7-3,8 gigahertsin taajuusalue, jolla toimii Open RAN -pohjainen privaattiverkko. Radio-osat tulevat Whizz- ja BEnetel-valmistajilta, jotka eivät ole mitään tuttuja nimiä tukiasemamarkkinoilla.
Verkon speksejä ADI ei vielä halunnut kertoa. Latenssista ei ole tietoa, kun koko verkko on edelleen kokeiluvaiheessa. Tämä on oireellista koko Open RAN -konseptille. Käynnissä on iso joukko kenttätestejä ja pilotteja. Operaattorien roadmapissa on siirtyminen pilvipohjaiseen RAN-laskentaan ja monilla suunnitelmissa on sisällyttää verkkoonsa rajapinnat ORAN-radioyksiköille eli antenneille.
Epävarmuudet hidastavat nyt koko markkinaa. Analyytikkojen arvion mukaan Open RAN voisi tänä vuonna kaapata 5-10 prosenttia koko RAN-markkinasta. Vuonna 2027 osuus voi optimistisempien arvioiden mukaan olla viidennes. Tämä tarkoittaa ikävä kyllä myös sitä, että Pekka Lundmarkin odottama käänne on vielä vuosien päässä.