Tietoturvayritys Check Point on laatinut kyberturvallisuusennusteen ensi vuodelle. Sen mukaan tekoälyn ja koneoppimisen käyttö haittaohjelmissa yleistyy voimakkaasti. Myös deepfake-tekniikka ottaa askeleita eteenpäin.
Tekoäly ei ole mikään uusi asia haittaohjelmien kehittäjien keskuudessa. Ensi vuonna yhä useammat uhkatoimijat ottavat tekoälyn käyttöön nopeuttaakseen ja laajentaakseen työkalupakkiaan, olipa kyse sitten uusien haitta- ja kiristysohjelmavarianttien kustannustehokkaammasta ja nopeammasta kehittämisestä tai syväväärennösteknologioiden käyttämisestä esimerkiksi kohdennetun tietojenkalastelun viemiseksi seuraavalle tasolle.
Samalla myös kyberpuolustajat hyödyntävät tekoälyn ja koneoppimisen mahdollisuuksia. Olemme jo nähneet huomattavia investointeja tekoälyyn kyberturvallisuuden alalla, ja tämä jatkuu, kun yhä useammat yritykset pyrkivät suojautumaan kehittyneiltä uhkilta.
Euroopassa ja Yhdysvalloissa on otettu merkittäviä askeleita tekoälyn käytön sääntelyssä. Suunnitelmien kehittyessä tulemme näkemään muutoksia näiden teknologioiden käytössä sekä hyökkäys- että puolustustoiminnassa.
Check Pointin ryhmänjohtaja Sergey Shykevichin mukaan riippuvuutemme tekoälystä kyberturvallisuuden alalla on kiistaton, mutta tekoälyn kehittyessä myös vastustajiemme strategiat kehittyvät. - Meidän on oltava tulevanakin vuonna nopeita innovoimaan, jotta voimme pysyä askeleen kohtaamiamme uhkia edellä. Hyödynnetään tekoälyn koko potentiaali kyberturvallisuudessa, mutta kiinnitetään huomiota vastuulliseen ja eettiseen käyttöön, Shykevich sanoo.
Kyberrikokset lisääntyivät voimakkaasti vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla, ja Check Point Research (CPR) raportoi maailmanlaajuisten viikoittaisten kyberhyökkäysten määrän kasvaneen kahdeksan prosenttia toisella vuosineljänneksellä, mikä on suurin määrä kahteen vuoteen. Tutut uhat, kuten kiristyshaittaohjelmat ja haktivismi, ovat kehittyneet, ja rikollisryhmät ovat muokanneet menetelmiään ja työkalujaan vaikuttaakseen organisaatioihin maailmanlaajuisesti. Jopa perinteinen teknologia, kuten USB-muistitikut, on saavuttanut uudelleen suosiota haittaohjelmien levittämisen välineenä.
Yksi tämän vuoden merkittävimmistä muutoksista oli kiristyshaittaohjelmien kehittyminen. Vuoden 2023 ensimmäisellä puolikkaalla yhteensä 48 kiristysryhmää on ilmoittanut kiristäneensä yli 2 200 uhria. Tänä vuonna on ollut useita korkean profiilin tapauksia, kuten tunnettuun hotelliin MGM Resortsiin kohdistettu hyökkäys, joka sulki Las Vegasin sivustoja useiksi päiviksi ja jonka korjaaminen maksaa todennäköisesti miljoonia.
Kuva: AdobeStock