ETN uutisoi eilen tulevasta EU:n radiolaite- eli RED-direktiivistä Etteplanin järjestävän webinaarin pohjalta. Uutisen otsikko on herättänyt keskustelua ja sen perusteella asiasta on voinut tulla väärä kuva. RED-direktiivin voimaantulon myötä kielletään sellaisten uusien langattomien IoT-laitteiden myynti, jotka eivät täytä tulevan direktiivin vaatimuksia.
Uuden direktiivin voimaantulo ei tarkoita, että markkinoilla jo olevat laitteet muuttuisivat laittomiksi tai niiden käyttö jotenkin estettäisiin. Sen sijaan uusien laitteiden tuominen myyntiin EU:n alueella edellyttää, että ne on hyväksytty uusien vaatimusten mukaisesti.
Tämä direktiivin artikla 6 on itse asiassa poikkeuksellinen pykälä EU:n lainsäädännössä ylipäätään. Jos haluaa jatkaa laitteen myyntiä EU:n alueella, se pitää käytännössä suunnitella uudelleen ja uudelle suunnittelulle täytyy saada hyväksyntä.
Etteplanin kyberturvareguloinnista vastaava asiantuntija Antti Tolvanen tarkentaa, että radiolaitedirektiivin 6 artikla koskee uusien laitteiden myyntiä. Jäsenmaiden pitää tehdä tarvittavat toimenpiteet sellaisten radiolaitteiden myynnin lopettamiseksi jotka eivät täytä keskeisiä vaatimuksia kuten 3(3)def.
Tämä käytännössä tarkoittaa, että tänä päivänä myynnissä olevat radiolaitteet pitää "CE-merkitä" uudelleen niin, että ne täyttävät myös 3(3)def vaatimukset siltä osin kuin 3(3)def koskee laitteen käyttötarkoitusta.
CE-merkinnän uudistaminen edellyttää tuotekehitystä ja uuden tuoteversion kehittämistä, koska tuotteen tekninen tiedosto tulee päivittää uusien vaatimusten mukaiseksi, ja radiolaitteen asettamista markkinoille joko itsedeklaraation kautta jos on hEN-standardeja on noudatettu, tai ilmoitetun laitoksen sertifikaatin nojalla jos hEN-standardeja ei ole noudatettu, Tolvanen jatkaa.
Jokaisessa EU-maassa on viranomainen, joka valvoo laitteiden lainmukaisuutta. Suomessa tehtävä kuuluu Traficomille, mutta sen resurssit tuskin riittävän direktiivinvastaisten laitteiden myynnin valvontaan.