Tallinnassa ruoditaan taas elektroniikkateollisuuden tilaa EEIA:n eli Viron elektroniikkateollisuuden liiton järjestämässä IPC DAY -seminaarissa. Liiton puheenjohtaja Arno Kolk sanoo, että vuodessa markkina on kellahtanut lähes päälaelleen. Huippukasvusta on tultu aikaan, jossa uusia tilauksia ei tule.
- Viime vuonna komponenttikriisi vaikutti globaaliin elektroniikkateollisuuteen, mikä johti komponenttien hintojen nousuun kymmeniä tai jopa satoja kertoja. Hinnat ovat normalisoituneet toimitusongelmien helpottuessa ja suurten puskureiden tarve on kadonnut. Monet yritykset ovat nyt myyvät kriisivarastonsa, eikä uusia tilauksia tehdä, Kolk selittää laskun syitä.
Kolkin mukaan hallitukset Euroopassa ja USA:ssa ymmärtävät teollisuuden merkityksen: ilman paikallista korkean teknologian teollisuutta ei voida puhua maan tai alueen suvereniteetista. Viime vuosien kriisit ja sodat ovat vahvistaneet tämän.
- Teollisuus merkitsee maalle suoria työpaikkoja ja verotuloja sekä paljon enemmän työpaikkoja tukialoilla, Kolk sanoo.
Vaikka elektroniikkateollisuuden tuotannon nykyinen kysyntä on tietyillä markkinasegmenteillä jonkin verran laskenut, yleiset trendit tukevat edelleen alan kasvua - elektroniikkaa käytetään yhä enemmän eri tuotteissa (esim. autoissa), uusissa 5G-verkoissa elektroniikan tarve kasvaa. Lisäksi tuotanto palaa Kiinasta Eurooppaan.
Uusien tilausten puute on jakelijoille ja sopimusvalmistajille yhteinen ongelma. Tällä hetkellä yritykset odottavat käännettä parempaan ensi vuoden alkupuolella. Tallinnan tapahtumassa omia ennusteitaan esittävät esimerkiksi In4man analyytikot Mareike Haaß ja Dieter G. Weiss.
Seminaariin osallistuu tänä vuonna yli 200 osallistujaa 22 maasta.