Nokia ei yleensä kommentoi asiakkaitaan koskevia markkinahuhuja, mutta amerikkalaisen AT&T:n kohdalla se tekee poikkeuksen. Yhtiö myöntää, että operaattori aloittaa viisivuotisen Open RAN -projektin muiden laitetoimittajien kanssa. Nokian matkapuhelinverkot-ryhmän liikevaihtoon tämä tekee ison loven.
Nokia arvioi, että kännykkäverkkojen liiketoimintaryhmän liikevaihto AT&T:n osalta laskee seuraavan 2–3 vuoden aikana. AT&T:n osuus liiketoimintaryhmän liikevaihdosta on ollut vuoden 2023 alusta tähän asti noin 5-8 prosenttia.
Nokia kertoi jo aiemmin toimenpiteistä, joiden avulla se leikkaa kulurakennettaan, ja näiden toimien ennakoidaan osin tasoittavan AT&T:n päätöksen vaikutuksia. Nokia arvioi, että liiketoimintaryhmä pysyy kannattavana seuraavien vuosien aikana, mutta AT&T:n päätöksen myötä kaksinumeroiseen liikevoittomarginaaliin yltäminen viivästyy enintään 2 vuodella.
Toisaalta Nokia on onnistunut viime aikoina kasvattamaan markkinaosuuttaan tukiasemissa Kiinan ulkopuolella. Dell´Oro-tutkimuslaitoksen mukaan Nokian markkinaosuus oli kolmannella neljänneksellä 29 prosenttia.
Operaattorin päätös merkitsee riskejä sekä Nokialle että sille itselleen. Nokialle ison referenssin menetys on raskas isku, vaikka yhtiö jatkaakin mikroaalto- ja pienten solujen tuotteiden toimittamista AT&T:lle. Samaan aikaan Nokialla on vastaavanlaisia kumppanuuksia muidenkin amerikkalaisten isojen operaattorien kanssa, joten riskit eivät pysähdy AT&T:n menettämiseen.
Myös operaattorille Open RAN on edelleen riski. Teknisesti avoimet verkot eivät ole vielä perinteisempien verkkojen tasolla. Esimerkiksi MIMO-toiminnallisuus ja suorituskyky on vielä selvästi alhaisempi. Toinen haaste ORAN-verkoissa on usean toimittajan laitteista koostuvan järjestelmän hallinta. Todennäköisesti esimerkiksi verkon suorituskyvyn puutteiden vianhaku on huomattavasti hankalampaa, vaikka itse liitännät ja ohjelmistot toimisivatkin hyvin yhteen.
Viime vuonna Open RAN -verkkoihin myytiin laitteita reilulla 1,6 miljardilla dollarilla (Granviewresearch) ja myynnin odotetaan kasvavan 33 prosentin vauhtia vuoteen 2030 asti. Vuonna 2027 avoimien verkkojen osuuden koko mobiiliverkkomarkkinasta arvioidaan olevan 15-20 prosenttia.
Kuva: AT&T, 5G-antenniasennus