Nokia ja japanilainen NTT ovat demonneet, että 5G-verkon tukiasemassa radioyksikkö (RU) ja ns. hajautettu yksikkö (DU) eli laskenta voidaan yhdistää toisiinsa täysin optisella linkillä. Demo on tärkeä askel tiellä, jolla halutaan vähentää mobiiliverkkojen virrankulutusta ja lisätä sen kapasiteettia.
Fotoniikka-alan IOWN Global Forum on esittänyt visionaan, että verkkojen virrankulutusta pitäisi leikata dramaattisesti – jopa sadasosaan nykyisestä. Lisäksi kapasiteetti pitäisi pystyä kasvattamaan 125-kertaiseksi ja verkon viivettä parantaa 200-kertaisesti.
Nokian ja NTT:n testi antaa lupauksen, että näihin koviin tavoitteisiin on mahdollista päästä, ehkä jo IOWN-foorumin asettamassa vuoden 2030 aikataulussa. Testissä käytettiin Nokian optista verkkoratkaisua, jonka avulla saatiin pidennettyä RU- ja DU-yksiköiden etäisyyttä samalla, kun linkin latenssi säilyi alhaisena.
Perinteisissä mobiiliverkoissa, kuten aiemmissa sukupolvissa (esimerkiksi 4G-verkoissa), fronthaul-yhteydet olivat usein rajoitettuja kaistanleveydeltään ja viiveeltään, mikä asetti rajoituksia radioyksiköiden ja keskusyksiköiden väliselle etäisyydelle. Tämä tarkoitti, että radioyksiköiden piti olla suhteellisen lähellä keskusyksiköitä.
Nokia ja NTT:n demonstraatio täysin fotoniikkaan perustuvassa fronthaul-linkissä osoittaa, että on mahdollista laajentaa etäisyyksiä, säilyttää alhainen viive ja kasvattaa tiedonsiirron kapasiteettia. Tällaiset innovaatiot mahdollistavat joustavamman verkkorakenteen, jossa radioyksiköt voidaan sijoittaa kauemmas keskusyksiköistä ilman suorituskyvyn heikentymistä.
Nokian laboratoriotesteissä käytetty ratkaisu sisälsi 1830-sarjan TPS- (Time-sensitive Packet Switch) ja PSS-kytkimet (Photonic Service Switch Testissä RAN-resurssit jaettiin dynaamisesti 5G-radioille käyttämällä optista reititystä, jotta se vastaa paremmin muuttuviin liikennetarpeisiin samalla kun varmistettiin optimaalinen energiankulutus verrattuna perinteisiin fronthaul-ratkaisuihin. Testimittaukset täyttivät keskeiset vaatimukset, jotka koskevat 5G-verkkojen matkaviestinnän etuyhteyksiin liittyvää latenssia, synkronointia ja mobiilitoimintoja.