Nokian amerikkalainen tutkimusosasto Bell Labs on valittu kolmentoista muun yrityksen joukossa Yhdysvaltain puolustusministeriön alaisen DARPA-tutkimusviraston 10-vuotiseen LunA-10-projektiin (Lunar Architecture). Siinä tavoitteena on kehittää Kuuhun integroitu monipalveluarkkitehtuuri seuraavan vuosikymmenen aikana.
LunA-10 suunnittelee olennaisen infrastruktuurikehyksen, joka pystyy tukemaan teollista toimintaa sekä tieteellisiä löytöjä. Nokia valittiin mukaan asiantuntemuksensa perusteella tulevien verkkoarkkitehtuurien suunnittelussa. Bell Labsissa on myös pitkä historia avaruuden tietoliikenneratkaisuissa, joka ulottuu aina Nasan Mercury-ohjelmaan.
Nokia tekee yhteistyötä 13 muun yrityksen kanssa, jotka ovat erikoistuneet kuuhun integroidun kaupallisen talouden luomisen kannalta kriittisille aloille, kuten energiaan, liikenteeseen ja rakentamiseen. Esimerkiksi Nokia Bell Labs on vastuussa luotettavan ja tehokkaan viestintäinfrastruktuurin suosittelemisesta, ja se tekee myös tiivistä yhteistyötä muiden LunA-10-yritysten kanssa varmistaakseen, että infrastruktuuria voidaan kuljettaa ja rakentaa tehokkaasti kuun pinnalle ja että se niillä on luotettavat virtalähteet asennuksen jälkeen.
Ensi kesänä ohjelmassa on tarkoitus esitellä kattavan suunnitelman infrastruktuurin luomiseksi, joka tarvitaan tukemaan kaupallisia operaatioita Kuun pinnalla ja sen ympäristössä vuoteen 2035 mennessä. Tietoliikenneratkaisu on kriittinen osa suunnitelmaa, sillä käytännöllisesti katsoen kaikki toiminta ja sovellukset Kuun pinnalla vaativat suurta suorituskykyä, pientä latenssia, sekä erittäin luotettavia ja skaalautuvia yhteyksiä.
Verkot antaisivat astronautille mahdollisuuden kommunikoida vapaasti suoraan ja tehtävänhallinnan kanssa maan päällä. Verkot välittäisivät video- ja telemetriatietoja kameroista ja antureista, jotka on levitetty ympäri Kuun ja integroitu avaruuspukuihin, ajoneuvoihin, rakenteisiin ja tieteellisiin kokeisiin. Verkot tarjoaisivat tarvittavat liitännät robottien ohjaamiseen ja vaarallisten tehtävien automatisointiin kuun pinnalla.
Osana NASAn Tipping Point -aloitetta Nokia ottaa käyttöön ensimmäisen matkapuhelinverkon Kuussa jo tänä vuonna todistaakseen, että 3GPP-pohjainen teknologia pystyy vastaamaan tulevien Kuu- ja Marsin lentojen kriittisiin viestintätarpeisiin.