Nokia ilmoitti tänään, että portugalilainen NOS on valinnut sen toisen polven 5G Core -verkon toimittajaksi. Kuten yhä useammin, sopimuksessa on kyse lähinnä pilvessä toimivassa ohjelmistosta.
5G Standalone Coren mytä NOS saa käyttöönsä käytännössä täysin automatisoidun ja skaalautuvan ohjelmistomallin, johon operaattori ei joudu juuri puuttumaan. Lisäksi yritykset ovat allekirjoittivat aiesopimuksen Nokian Network as Code -alustan hyödyntämisestä.
Verkko tuottaa valtavasti dataa, jota operaattoreiden on nykyisellään vaikea muuttaa tuloksi. Network as Code -alustan on tarkoitus tehdä helpommaksi verkon ohjelmoitavuus. Ideana on mahdollistaa uusien ominaisuuksien vieminen verkkosovelluksiin helposti integroitavana ohjelmistokoodina.
Itse alusta pitää sisällään kehittäjäpalvelut, rajapintayhdyskäytävät ja integrointimahdollisuudet sekä julkisiin että privaattiverkkoihin. Sitä voisi ajatella kehittäjäpalvelut yksinkertaistavana mallina, kuten Nokia konseptin muotoilee.
”Verkko ohjelmistona” tulee kehittäjille tarjolle SDK- eli ohjelmistokehityspaketteina. Niihin sisältyy sandbox eli "hiekkalaatikko" ohjelmistokoodin luomiseen, simulointiin, ja testaukseen, sekä koodinpätkät, jotka voidaan sisällyttää sovelluksiin. Lisäksi kehittäjille tarjotaan analytiikkatyökaluja. Nokia kertoo, että sillä on yhteistyösopimukset 10 verkko-operaattorin ja ekosysteemikumppanin kanssa syyskuussa 2023 lanseeratun alustansa käyttämiseksi.
Nokia toimittaa NOS:lle myös skaalautuvan MantaRay Network Management -ratkaisun, joka tunnettiin aiemmin nimellä NetAct, konsolidoidun ja automatisoidun verkkonäkymän parantamiseksi verkon valvontaa ja hallintaa varten. Tämän projektin pilvirakenne/verkkoinfrastruktuuri toimitetaan Nokia 7220 IXR -yhdysliikennereitittimien kanssa, joita hallinnoidaan Nokia Fabric Services System -ratkaisulla.