Espoolainen kvanttitietokoneyritys IQM on laatinut yhdessä riskipääomayritys OpenOceanin ja teknologiasijoittaja Lakestarin kanssa kvanttilaskentaa luotaavan State of Quantum 2024 -raportin. Viime vuonna alan riskirahoitus putosi puoleen, kuten muussakin elektroniikassa mutta julkista rahaa kvanttikoneiden kehitykseen tuli kaksi kertaa aiempaa enemmän.
Raportissa todetaan, että yli 30 maan hallitukset ovat sitoutuneet yli 40 miljardin dollarin kvanttiteknologian julkiseen rahoitukseen – sitoumukset olivat vuonna 2023 kaksinkertaiset verrattuna riskipääomasijoitusten huippuun vuonna 2022. Ja vaikka riskipääoma kvanttialan yrityksiin putosi globaalisti viime vuonna noin 1,2 miljardiin dollariin, EU:n alueella sijoitukset kasvoivat kolme prosenttia.
Mitä kvanttialla sitten on lähitulevaisuudessa luvassa? Vuonna 2024 odotetaan, että yritykset pohtivat kvanttilaskennan käyttöä pilvipalveluiden sijaan paikan päällä tapahtuvana, erityisesti kriittisissä infrastruktuureissa kuten rahoituspalveluissa, kansallisessa puolustuksessa ja terveydenhuollossa, tietoturvaan ja yksityisyyteen liittyvien määräysten vuoksi.
Yksi merkittävä este kvanttilaskennan käytölle on sen korkeat kustannukset. Useimmat kvanttilaskentaprojektit ovat toistaiseksi pienimuotoisia ja keskittyvät enemmän kansallisiin kvanttilaskentakeskuksiin kuin laajamittaisiin yrityskäyttöön. Yhä useammat organisaatiot kehittävät kvanttilaskentateknologioiden osaamista ja työvoimaa, huolimatta teknologian pitkäaikaisesta näkökulmasta.
Yleinen käsitys on, että kvanttiylivoiman saavuttaminen ja käytännön hyödyntäminen ovat 5-20 vuoden päässä. Tämä asettaa haasteita kvanttilaskennan kiinnostuksen ylläpitämisessä.
Kvanttilaskentateknologioiden tarjoajien ja käyttäjien välillä on havaittavissa ero siinä, miten he suhtautuvat kvanttilaskennan käytännön sovelluksiin. Käyttäjät etsivät ratkaisuja, jotka tuottavat konkreettista arvoa, kun taas tarjoajat keskittyvät puhtaaseen kvanttilaskentaan.
Näiden havaintojen lisäksi korostetaan kvanttilaskennan ja klassisen laskennan yhdistävien hybridiratkaisujen merkitystä ja tarvetta tiiviimpään yhteistyöhön eri toimijoiden välillä kvanttilaskentateknologioiden kehittämiseksi.
Raportin laskelmien mukaan mukaan kvanttiteknologia luo yhteensä satojen miljardien eurojen lisäarvoa eri toimialoille. State of Quantum 2024 -raportti löytyy täältä.