USB-tikku on edelleen edullinen ja helppo tapa liikutella tiedostoja. Saksalainen datanpalautukseen keskittyvä CBL kuitenkin raportoi, että viottuneet tikut perustuvat yhä useammin harmailta markkinoilta hankittuihin NAND-piireihin.
CBL Datenrettung GmbH:n mukaan microSD- ja USB-tikuilla olevien uudempien muistisirujen laatu laskee edelleen. Erityisesti ns. no-name-tuotteet ovat yhä vähemmän luotettavia. USB-tikut, joista NAND-sirun valmistajan logo on poistettu, päätyvät yhä enemmän CBL:n tiedonpalautuslaboratorioon.
Johtopäätös on looginen. Yhä useammin Hynixin, Sandiskin tai Samsungin kaltaisten valmistajien laadunvalvonnassa epäonnistuneet sirut myydään edelleen ja tuodaan markkinoille pienemmillä muistikapasiteetilla.
CBL löysi viime vuonna avatuilta USB-tikuilta hälyttävän määrän huonolaatuisia muistisiruja, joiden kapasiteetti oli pienentynyt ja valmistajan logo oli poistettu sirusta. - Selvästi käytöstä poistetut ja tunnistamattomat microSD-kortit juotetaan myös USB-tikulle ja niitä hallitaan ulkoisella USB-muistikortilla microSD:n sisäisen ohjaimen sijaan, selittää toimitusjohtaja. Conrad Heinicke.
Heinicken mukaan flash-muistin luotettavuuteen ei kannata liikaa luottaa. Tämä johtuu myös siitä, että teknologinen kehitys tekee flash-tallennusvälineiden NAND-siruista entistä haavoittuvampia. Samalla kun kapasiteetti kasvaa, käyttöikä lyhenee.
Alun perin NAND-flash perustui muistisoluihin, jotka pystyivät tallentamaan vain yhden bitin kuhunkin (SLC, yksitasoinen solu). Näin ollen säätimen täytyi vain pystyä erottamaan kaksi jännitetasoa. Nykyisissä nelitasoisissa soluissa (QLC) esimerkiksi tallennetaan neljä bittiä solua kohden, mikä tarkoittaa, että solua kohden on erotettava 16 eri jännitetilaa.
Tallennustiheyden lisäämisen haittapuolena on taasen se, että kirjoitettavuus (kestävyys) ja tallennuskapasiteetti (säilytys) heikkenevät. Tämä tarkoittaa, että mahdollisten kirjoitus-lukujaksojen enimmäismäärä pienenee ja riski kasvaa, että bitteinä luettavia varauseroja ei voida enää lukea näitä varauksia sisältävän eristekerroksen ikääntymisen vuoksi.
Kuva: NAND-sirun valmistajan nimi on peitetty.