Tekoäly alkaa nyt näyttää suorituskykyään jopa materiaalitutkimuksella. Jo aiemmin tekoäly on löytänyt korvaajan litiumille, nyt liverpoolilaistutkijat antoivat tekoälyn suunnitella uuden elektrolyytin eli välittäjän litiumionien liikkeelle. Tulokset ovat lupaavia.
Science-lehdessä julkaistussa artikkelissa Liverpoolin yliopiston tutkijat ovat löytäneet kiinteän materiaalin, joka johtaa nopeasti litiumioneja. Tällaiset litiumelektrolyytit ovat olennaisia komponentteja ladattavissa akuissa paitsi sähköajoneuvoissa, myös monissa muissa elektronisissa laitteissa.
Uusi materiaali koostuu myrkyttömistä maaperän elementeistä. Sillä on tarpeeksi korkea litiumionien johtavuus, jotta se voi korvata nykyiset nestemäiset elektrolyytit. Tämä parantaa akustojen turvallisuutta ja energiakapasiteettia.
Tutkimustyötä johtanut professori Matt Rosseinsky Liverpoolin yliopiston kemian laitokselta sanoo, että Science-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että materiaalien suunnittelussa ja löytämisessä on siirrytty uuteen aikaan. - Viimeaikaiset raportit ja tiedotusvälineet kertovat tekoälytyökalujen käytöstä mahdollisesti uusien materiaalien löytämiseen. Näissä tapauksissa tekoälytyökalut toimivat itsenäisesti ja näin ollen todennäköisesti luovat materiaaleja, jotka voivat olla hyvin samankaltaisia kuin tunnetut.
Vain kuukausi sitten Microsoftin ja USA:n energiaminiteriön alaisen PNNL-laboratorion (Pacific Northwest National Laboratory) tutkijat ilmoittivat löytäneet tekoälyn ja supertietokoneiden avulla materiaalin, joka voi vähentää litiumin käyttöä akuissa. Tekoälyn ja suurteholaskennan avulla tutkijat rajasivat 32 miljoonaan mahdollisen epäorgaanisen materiaalin joukon vain 18:een. Tämä onnistui vain viikossa, kun perinteisin menetelmin työ olisi vaatinut asiantuntijoiden arvioiden mukaan yli 20 vuotta.
Tekoälystä johdettu materiaali on nimetty N2116:ksi, ja se on kiinteässä olomuodossa oleva elektrolyytti, jonka tutkijat testasivat ja veivät sen raaka-aineesta toimivaksi prototyypiksi. Kun materiaali oli löydetty, tiimi kehitti toimivan akun prototyypin alle yhdeksässä kuukaudessa.
Kuva: University of LIverpool