Japanilainen TDK on jo pitkään kehittänyt pienikokoisia lasermoduuleita, joilla voidaan projisoida kuvaa älylasien pinnalle. Nyt yhtiö sanoo saaneensa valmiiksi uuden täysvärisen 4K-moduulin kehitystyön.
Innovaatio perustuu laseriin sijoitettuun litiumniobaattiohutkalvoon (LiNbO3). Se lisää värinsäätönopeuden 10-kertaiseksi sallimalla jännitteensäädöllä verrattuna perinteisen moduulin sähkövirran ohjaukseen. Nopea ohjaus mahdollistaa 4K- tai jopa sitä korkeamman videoresoluution.
Ceatec-messuilla ensi viikolla esiteltävien älylasien merkittävin ominaisuus on litiumniobaattiohutkalvon käyttö, joka mahdollistaa näkyvän valon hallinnan yli 10 kertaa tavallista laservärinsäätöä nopeammin. Perinteiset näkyvän valon laserit muuttavat väriä ohjaamalla sähkövirtaa, kun taas litiumniobaattikalvo tekee tämän säätämällä jännitettä. Täysvärituen lisäksi moduulin virrankulutuksen odotetaan laskevan aiempiin ratkaisuihin verrattuna. Protolasit on kehitetty yhteistyössä QD Laserin kanssa.
Tällä hetkellä litiumniobaattia tutkitaan pitkän matkan nopean optisen viestinnän alueella, koska materiaali sopii hyvin infrapunasovelluksiin. Hyvin harva on harkinneet sen mahdollisuuksia näkyvän valon alueella.
AR/VR-älylaseille tarkoitettujen täysväristen lasermoduulien kehittämisessä TDK keskittyi litiumniobaattiin murtaakseen näkyvän valon lasereiden tulevaisuuden nopeusrajoitukset. Tutkimus ja kehitys ovat vahvistaneet, että se pystyy hallitsemaan kaikkia kolmea valon pääväriä – punaista, vihreää ja sinistä.