It-jätti Cisco yllätti monet, kun se kertoi lopettavansa kokonaan LoRa-palvelujen tarjoamisen vuoden 2029 loppuun mennessä. Voisiko tämä johtua tekniikan laajemmista ongelmista. Ei, mikäli suomalaisasiantuntijoilta kysytään.
Suomessa LoRaWAN-verkkoa operoi Digita ja sen IoT-toiminnoista vastaa Tuomas Kolkka. Hänen mukaansa Ciscon ilmoitus oli ehkä yllätys, mutta toisaalta Suomessa ei ainakaan Digitalla ole käytössä Ciscon LoRaWAN teknologiaa. - Päätöksellä ei ole vaikutusta Suomen markkinoihin.
Kiinan ulkopuolella LoRan markkinaosuus IoT-verkoista on erittäin vahva, tutkimuslaitosten mukaan jopa yli 40 prosenttia. Tähän menestykseen on Kolkan mukaan paljon hyviä syitä.
- Muiden muassa erittäin kustannustehokas verkkoinfra, ylivoimaisesti laajin laitevalikoima, avoin standardi, mikä helpottaa laitteiden ja ohjelmistojen kehittämistä, laitteiden akunkesto, hän luettelee.
Suomen LoRa-verkossa asiakkaiden ja laitteiden määrä kasvaa kovaa vauhtia. Tekniikalle löytyy myös jatkuvasti uutta käyttöä. - Uusia käyttötapauksia on tullut ja tulossa, mutta nämä tiedot eivät ole vielä julkisia, Kolkka sanoo.
Etteplan on tehnyt asiakkailleen LoRa-toteutuksia. Yhtiön teknologiajohtaja Jaakko Ala-Paavolan mukaan LoRan suosiota selittää sen matala markkinoilletulokynnys. - Päätelaitteita on varsin edullinen suunnitella ja valmistaa, eivätkä hyväksyntäprosessit ole yhtä raskaita kuin mobiiliverkoissa.
Ala-Paavolan mukaan LoRaa käytetään paljon myös yksityisverkkojen tekniikkana. - Pääosa Etteplanin asiakastapauksista on ollut nimenomaan yksityisiä LoRaWAN-verkkoja hyödyntäviä. Jatkossa tiukentuneet EU:n kyberturvallisuusvaatimukset asettavat kyllä kysymysmerkkejä pienten toimijoiden mahdollisuuksille täyttää nämä vaatimukset.
Ala-Paavola korostaa, ettei LoRaWAN-teknologia itsessään ole ongelma tietoturvan kannalta, vaan kyse on pienten organisaatioiden kyvystä täyttää CRA-, NIS2- ja RED-direktiivien vaatimukset laitteiden ja järjestelmien suunnittelu- ja todennusprosessissa.
- Sigfox kaatui pitkälti juuri tietoturvan ongelmiin, sillä sen pystyi purkamaan tavallisella tietokoneeseen liitettävällä DVB-tikulla. Sigfox:n osittain suljettu ekosysteemi ja kaupallinen malli eivät myöskään olleet voittava valinta.
5G-standardeihin on lisätty RedCap-tekniikka, jolle povataan suurempaa suosiota kuin aiemmille mobiiliverkkojen IoT-ratkaisuille. Markkinoille on juuri saatu ensimmäiset RedCap-piirisarjan. Voisiko 5G uhata LoRan asemaa IoT-markkinassa?
Ala-Paavolan mukaan tämä riippuu yrityksen ja toteutuksen koosta. - Varsinkin pienille ja startup-firmoille on helpompi tulla LoRa-kuin telecom-markkinaan. Teknisesti 5G NR-Light tuo tiettyjä LoRa:n kaltaisia kyvykkyyksiä, mutta ne ovat käytännössä saavutettavissa vain isoille toimijoille. IoT-liiketoiminta on kuitenkin usein luonteeltaan huonosti skaalautuvaa ”näpertelyä”, jolloin se ei välttämättä niin kiinnosta isoja pelureita. IoT:ssä kun tyypillisesti ollaan suoraan kiinni käyttötapauksissa, eikä geneerisiä suuren massan päätelaiteratkaisuja oikein ole, Ala-Paavola näkee.
Etteplanille LoRa ei ole ollut erityisen suuren volyymin liiketoimintaa, mutta suunnitteluprojekteja on kuitenkin koko ajan käynnissä. - Lähinnä kyse on teollisuuden kunnon- ja käytönvalvontaan sekä yksinkertaisiin ohjauksiin liittyvistä ratkaisuista ja lähes poikkeuksetta yksityisissä suljetuissa LoRaWAN-verkoissa.